Биолог, химик и микробиолог влизат в бар и си носят бира. Това не е начало на виц

Или как науката става иновация

Биолог, химик и микробиолог влизат в бар и си носят бира.

Това не е начало на виц. Подръчната бира е разработена от тримата учени, а барът е едно от местата, в които напитката ще се предлага от септември. Бирата ще се произвежда с лактобацили вместо с консерванти и ще има леко кисел вкус, съобразен с предпочитанията на българските потребители.

Крафт бирата с лактобацили e една от разработките на студенти в курса по иновации и предприемачество в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки – CASI, към Софийския университет. Вече втори семестър студенти от курса разработват иновативни продукти, с които се стремят да подобрят здравето и улеснят живота на съвременния човек.

CASI е изследователски център от ново поколение, където си дават среща науката и предприемачеството. Неговият създател Кирил Петков е успял българин, чиято компания – Провиотик, продава пробиотици на четири континента и който от години инвестира в образователни проекти в страната. Той основава Центъра, за да стимулира предприемачеството и създаването на продукти в областта на биотехнологиите, фармацията и козметичната индустрия в България. Ключово за успеха на начинанието е и участието на д-р Росица Тропчева, обещаващ млад учен, който отказа предложение от Харвард, за да ръководи лабораторията на CASI в София, както и финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и партньорството на Биологическия факултет на Софийския университет.

Останалото е в ръцете на младите изследователи.

За последната година през курса по предприемачество и иновации към Центъра са преминали около 50 студенти от специалности като химия, биология, биотехнологии, фармация, медицина и хранителни технологии. Учебната програма ги запознава с последните тенденции и иновации в тези области, както и с принципите на успешното предприемачество. Сред лекторите в курса са признати изследователи като проф. Райна Фичорова от Медицинския факултет на Харвард и проф. Николай Денков от Факултета по химия и фармация на Софийския университет; предприемачи и икономисти като бившия министър на икономиката Асен Василев и бившия зам.-министър на икономиката Евгени Ангелов; както и професионалисти с международен опит като д-р Симеон Стоянов, мениджър иновации в Unilever. Наред с лекциите студентите имат възможност да прилагат наученото и да разработват свои продукти в свръхмодерната лаборатория на Центъра. Сред представените до момента студентски разработки са интимен лубрикант, розова вода за уста, йогурт с водорасли, биоразградими опаковки за храна, бактериално лечение на лошата аксилна миризма, зелено сирене и иновативен метод за провеждане на алкохолна ферментация.

Продуктите все още са в период на тестване и дори да не успеят комерсиално, важното е, че техните създатели вече са минали по стъпките на създаване на иновация, убедена е д-р Тропчева. Тримата учени от началото на историята са от различни специалности и с различен опит – първата ключова предпоставка за създаването на успешен продукт, според нея. След това е необходимостта от бизнес мислене в науката. „Не е достатъчно идеята да е супер и науката да е солидна. Важен е и пазарът. Ако за продукта, който изобретиш, има само двадесет потенциални потребители, той няма да бъде успешен“, казва д-р Тропчева. Или както споделят Илиана, Здравко и Теодора – създателите на бирата с лактобацили, CASI им дава „перфектната възможност да фокусират творческата си енергия и да се уверят, че бизнесът и иновациите наистина вървят ръка за ръка.“

Екипът на CASI демонстрира нагледно как се правят иновации. Българските потребители вече могат да си купят хумус с лактобацили вместо консерванти, разработен в Центъра, както и пробиотик с ресвератрол – антиоксидант, направен от вино. Световни учени смятат, че ресвератролът е отговорен за дълголетието на средиземноморски народи като френския и италианския, което обяснява бума на чуждестранни продукти, съдържащи антиоксиданта. В лабораторията на CASI се правят и ранни тестове на Daye, иновативен продукт за женска интимна хигиена, разработен от българка, който получи финансиране в размер на почти шест милиона долара от инвеститори в Европа и САЩ.

„Идеята е CASI да се превърне в място, където се отглеждат иновации. Искаме да помогнем на хора, чиито иновации ще оставят своя отпечатък на световната сцена“, казва Петков.

„Това ще се случи, ако запазим повече от хората с пламък в очите тук. Защото нещата се случват, ако ги правиш със сърце“, категорична е д-р Тропчева.

Снимки 1 и 2 от Юлиян Христов, снимка 3 от Добрин Кашавелов

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…