Историята за измамено женско семейство, спасено от пловдивския владика, кръщава улицата южно от Трихълмието, а табелата се смята за най-старата улична табела в Пловдив

Къщата само ще се ремонтира, а няма да се събаря, каквито притеснения имаха пловдивчани от квартала

Теодор Караколев

Култова къща на улица „Митрополит Панарет“ е в ремонт от няколко седмици. Къщата е със свалени прозорци от няколко седмици и пловдивчани от квартала се притесняваха, че сградата ще бъде съборена и на нейно място ще се появи поредната в отсечката кооперация. Проверка на място до сградата, която се намира до Източната порта установи, че е в ремонт, като ще се подменят дограми, както и се оправя интериора.

Къщата не блести с художествени качества. Сградата е съвсем обикновена и дори позицията ѝ на улицата създава доста неудобства за минувачите. Къщата стъпва изцяло върху тротоара на улица „Митрополит Панарет“ в непосредствена близост до Източната порта. Така пешеходците, които ходят по южния тротоар покрай Трихълмието, трябва да слязат на пътното платно, за да продължат по пътя си.

Интересна е обаче житейската история на сградата, разказана от Владо Балчев и Петко З. Петков в книгата им „Забравеният град“. Малко след Освобождението на България – но докато Пловдив все още е част и столица на Източна Румелия, тя е обитавана от три жени – вдовица със своите две дъщери. Една от тях се жени за офицер през 1883 година, който обещава светло бъдеще на семейството, но след като къщата е прехвърлена на негово име, той изчезва. След известно време обаче се оказва, че той е теглил големи заеми и е заложил къщата. На място пристигат представители на кредиторите, които да изгонят жените и вземат къщата. След вдигане на скандал обаче в помощ на жените се намесва пловдивския митрополит Панарет. Той изплаща дълговете, а семейството успява да продължи живота си в същата къща.

Благородният акт на митрополита не остава забравен – само няколко години по-късно, на стената на къщата е сложена табелка „Улица Митрополитъ Панаретъ“, която стои и до днес и се смята за най-старата улична табела в града. Табелата е запазена, но е много изцапана с мазилка и се нуждае от почистване. По същия модел са изработени още няколко все още запазени такива табелки в Пловдив на други улици.

На място днес се вижда, че настоящите обитатели ще сменят дограмата и ще оправят интериора, както и други части от сградата. Къщата за момента изглежда, че ще бъде запазена, а с нея и тази интересна градска история.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…