Догодина в града ще се състои 16-ото издание на „Международна конференция- триенале на Фондация ICCM за консервация на мозайки”, идват над 450 експерти от цял свят

Община Пловдив като съорганизатор ще инвестира 64 хиляди лева, средствата ще бъдат заложени в Културния календар за 2020 г.

Пловдив ще е домакин на най-голямото световно събитие в сферата на консервацията на мозайки през 2020г. На сесията на местния парламент тази седмица старейшините ще гласуват предложение за подписване на споразумение между общината и фондация „Международен комитет за консервация на мозайки” за съвместна дейност при организацията на 16-ата „Международна конференция- триенале на фондация ICCM за консервация на мозайки” през октомври догодина. Кметството, като съорганизатор на събитието, ще инвестира 64 хиляди лева за реализирането му, които ще бъдат заложени в Културния календар през 2020г. Основният организатор от своя страна ще финансира конференцията с близо 250 хиляди лева.

„ Събитието от такъв ранг ще се организира за първи път в България като то е в съзвучие с кампанията за популяризиране на мозаечното наследство а Пловдив. Конференцията ще бъде свидетелство и за яркото ни присъствие в редиците на световната професионална общност в областта на изучаването, консервацията и реставрацията на мозайки. Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол е включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти, което прави планираната за 2020г. международна конференция важна за постигането на крайната цел на Община Пловдив”, се казва в предложението, което ще бъде гласувано в Общински съвет този четвъртък.

Триеналето ще събере в Пловдив над 450 експерти от цял свят, международно признати лектори и учени.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…