Ще станем свидетели на най-красивото небесно шоу за годината

Тази нощ предстои пикът на най-интензивният метеорен поток Персеиди. През максимума ще можем да наблюдаваме между 60 и 80 „падащи звезди“ на час. Според данни на НАСА потокът ще се движи със скорост от около 60 км/сек., или около 250 пъти по-бързо от реактивен самолет.

Ето няколко съвета от NASA, които ще ви помогнат да се насладите максимално на невероятно красивата гледка, която се очаква тази нощ на небето:

– Излезте далеч от градовете и осветените места, намерете място, откъдето ясно да виждате небето – по възможност без облаци, разбира се.

– Потърсете с поглед най-тъмния участък в небето – метеорите могат да се покажат навсякъде над вас.

– Запасете се с търпение, наблюдавайте поне половин час. Би ви било по-удобно, ако си вземете сгъваем стол, чиято облегалка се мести назад – за да сте в полулегнало положение.

– Забравете за телескопи и бинокли – скоростта на Персеидите е висока и с уреди може да изпуснете повече, отколкото да уловите.

– Рейте погледа си свободно, не се вторачвайте в една точка. Отпуснатото невъоръжено око ще забележи по-бързо всяко движение по небето.

– Избягвайте да поглеждате към мобилния си телефон и всякакъв друг източник на светлина. Ще попречат на настройката на очите ви за нощно виждане. Ако трябва да видите нещо на Земята, използвайте червена светлина.

Източник: обекти

Image credit: DavidKinghamPhotography

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…