Старинен Пловдив ще стопанисва обекта, в който ще работят 15 души

Вижте как се „постила“ най-големия мозаечен килим на Балканите

Таня Грозданова

От 27 септември в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, съвместният проект на  Общината и фондация „Америка за България“ за реставрация и консервация на Голямата раннохристиянска базилика на Филипопол и античните римски мозайки, ще бъде приключен в срок. Това стана ясно от изказване на кмета Иван Тотев днес.

„Голямата базилика напредва, планираното за 26 септември ще се състои. Там ще бъдат назначени на щат 15 души към ОИ „Старинен Пловдив“. Искам да осигурим хората и финансирането докато не е приключил мандата, за да може този обект да работи.“ обяви Иван Тотев.  

Вижте как се „постила“ най-големия мозаечен килим на Балканите

Има истории, които устояват на времето, за да бъдат разказвани отново и отново. Често е нужно да събираме парченца, за да ги свържем в един общ разказ, да станат едно цяло.

По същия начин археологът Жени Танкова, реставраторът Елена Кантарева и епиграфът Николай Шаранков заедно със своите екипи години наред изследват Епископска базилика на Филипопол / Bishop’s Basilica of Philippopolis, събират историята ѝ камъче по камъче. Чуйте и вижте.

Видео:
Stratospheric Productions
Formshlag
Animajor Studios.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…