Маестро Рашидов подари на Пловдив картини от личната си колекция  

За първи път той разкрива пред публика личните си страсти с най-голямата си изложба досега (ГАЛЕРИЯ)

Творецът се заигра с медиите – показа сертификат за Рембранд

В навечерието на Празника на Съединението големият скулптор Вежди Рашидов, който е и председател на Комисията по културата и медиите в Парламента, за първи път показа пред публика избрани над 45 творби от своята лична колекция западноевропейско изкуство, събирано и спасявано от забрава при пътуванията му зад граница. На втория етаж в Залите за временни експозиции той сам аранжира най-доброто от своите скулптури, рисунки и акварели, създадени през последното десетилетие.

 

 

 

Неговите „Страсти“ препълниха двата етажа на Градската галерия с гости – ценители, приятели, парламентаристи, представители на местната и централната власт, дипломати, бизнесмени, колекционери и колеги.

 

 

 

 

При представянето на изложбата изкуствоведът и директор на галерията Красимир Линков подчерта: „Тази вечер ще раздвояваме и разтрояваме една личност, която Господ е създал неделима. Ще се възхищаваме на изкуството на артист от световна величина, ще се срещнем с чувствителната гражданска съвест на един публицист и политик, ще общуваме с човека по човешки в стремежа си да намерим общ език и да съпреживеем неговите съмнения и страсти. Всъщност ще изберем коя част от нас да разговаря с някоя част от него.“

„Младостта ми мина в Пловдив, тук съм служил като войник в поделението до Пишещи машини, в момчешките си години бях с едни от най-големите художници на България – Митьо (Димитър Киров), Слона (Георги Божилов – Слона), Бояджана (Георги Бояджиев), Йони Левиев и техния тартор Начо Културата“ – развълнувано припомни артистът.

Вежди Рашидов специално благодари на директора на галерията за поканата да гостува в Пловдив – в града, където на 28 годишна възраст е направил първата си изложба – в Балабановата къща заедно с Дечко Узунов.

„Колекционерството при мен стана случайно преди много години, когато в Париж зърнах две хубави картини и ги купих. Интересува ме хубавата живопис, а не имената на авторите. И така години наред събирам платна, които ми харесват, вече няма къде да ги държа. Малка част от колекцията показвам сега в Пловдив – един град с уникална история, град, който много обичам”, сподели Вежди Рашидов.

 

Ценителите и експертите, които очакваха да видят сертификат за автентичност под гравюрата на Рембранд, получиха отговор на въпроса. Маестрото лично обърна гравюрата, за да покаже сертификата, който е направен от големия български художник Светлин Русев.

Особено много зарадваха твореца с присъствието си неговите внучки,  пристигнали от Австрия за откриването.

Колекционерът Рашидов подари на Градската галерия пет живописни произведения – на испански, белгийски и холандски автори.

 

Журналистката Валерия Велева, която следи изявите на артиста от 40 години, отбеляза, че страстите, които той влага в житейските битки още от детството : ранното ми осиротяване, утвърждаването като художник, преборването на опасната болест, а също и на политическото поле, го правят такъв, какъвто е.

„Остани в плен на своите страсти, защото там си ти“- беше нейното пожелание.

 

Председателят на Съюза на колекционерите проф. Валери Стефанов подчерта приноса на Вежди Рашидов като министър на културата и като председател на парламентарната комисия по културата и медиите за развитието наколекционерството в България. Той  напочни, че повечето артефакти, събирани от колекционерите, в крайна сметка остават в български музеи и галерии. „Това е инвестиция в българската култура, а не в нашето его“- обобщи проф. Стефанов.

Пловдивският областен управител Здравко Димитров пък отбеляза изключителната заслуга на Рашидов като министър за връщането към живот на изгорелия пловдивски театър.

Поздравление до артиста от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева беше поднесено от ръководителя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, според която 44-тото НС ще остане в историята и с факта, че в него е бил избран творец като Вежди Рашидов.

Тук е мястото да прецените дали председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова е била на фризьор за събитието

 

Изложбата е по покана на Градска художествена галерия – Пловдив, посветена е на празника на града и е акцент в Есенния салон на изкуствата през 2019-а – годината, в която градът е Европейска столица на културата.

 


На първия етаж ценителите могат видят около 50 творби западноевропейска живопис – част от голямата лична колекция, която артистът събира от десетилетия с почти същата страст, с която създава собствените си произведения.

В залите на втория етаж са подредени 22 рисунки, 30 скулптури и 18 акварела на Вежди Рашидов.

Изложбата Страсти“ може се види до 15 октомври 2019 г.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…