В последните години пътуванията станаха толкова неизменна част от нашия начин на живот, че все повече хора съвсем спокойно запазват маршрути и се решават да пътуват сами. И докато жените доста по-бавно отвоюваха това си свое право в световен мащаб, то днес те се радват на пълна свобода да бъдат, където решат по земното кълбо. Разбира се, има някои места, за които е препоръчително да имате компания и дори да си наемете професионален гид, но Пловдив определено не  е от тях.

Пътуване

Неведнъж сме описвали начините, по които може да стигнете до Града под тепетата. Дори и да кацнете в София, от столицата винаги има редовен транспорт. За часовете, когато такъв не е наличен, съвсем безопасно е да си поръчате такси или трансфер. Големите таксиметрови компании в голямата си част вече са оборудвани и с GPS системи за проследяване, така че от централата ще знаят коя кола къде се намира. Единственият ни съвет тук е да внимавате, за да не попаднете на нелегално такси. Регистрираните шофьори имат стикери с цените на видно място, както и такива от общината, към която работят.

Градски транспорт

Единствено в столицата има метро, което е доста по-спокойно в сравнение с това на повечето европейски столици. В Пловдив придвижването ви ще бъде най-често пеша или с автобус. Единствено струпване на хора се наблюдава в пиковите часове (07-09 часа и 17 – 18:30 часа). Тогава опасност може да представляват главно джебчиите, които използват навалицата и невниманието в по-пълните превозни средства. Дръжте чантата си пред себе си и няма защо да се притеснявате.

Настаняване

Препоръката ни е, в случай че искате да избегнете пътуване с градски транспорт/такси, да подберете място за престой в центъра на града. На разположение в пешеходен диапазон са както някои големи хотел, така и уютни стаи и апартаментчета. При отсядане в по-отдалечените райони извън хотели, добре е предварително да познавате околността. Понякога многобройните малки улички могат да бъдат доста объркващи, но не се стеснявайте да питате.

Разговори с непознати

В България и Пловдив като цяло местните са дружелюбни. Малко по-възрастните хора знаят най-вероятно само отделни думи на руски, но по-младитe говорят английски. Няма никакъв проблем да стартирате разговор и със сигурност ще ви приемат доста радушно. Българите са настроени много добре към туристите и бъдете сигурни, че ще ви залеят най-добронамерено с хиляди въпроси какво мислите за града, страната, атмосферата и прочие.

Група на експатите

В Пловдив има голяма общност от хора, които са избрали древния град за свой дом и с част от които вече сме ви срещали. Групата им във Facebook е много полезна и бързо отговарят на всякакви въпроси – какво да видите, къде да отидете и всичко, което може да ви е нужно при престоя тук.

Какво да избягвате

Пловдив не е с нищо по-различен от всеки голям европейски град, а в някои отношения – дори е по-спокоен. Той не е пренаселен като Рим, Атина, Флоренция и няма нужда от безкрайно чакане по опашки. Освен на масови мероприятия, рядко се наблюдава голямо струпване на хора, но в същото време е достатъчно оживено. Това, което може да дадем като съвети на соло туристите са: да внимават за джебчии, късно вечер да се придържат основно в централната част или до познато място и да не бъдат агресивни.

За дамите няма никави ограничения и спокойно могат да седят сами в заведение, на бар и да завързват разговор, без да се замислят, че на това може да се  погледне с лоши очи. Не е нужно да подготвяте специално облекло и да оставяте късата пола вкъщи. Единствените места, на които е препоръчително да покривате рамената и краката си, са религиозните храмове. Пловдив още от миналото си е мултикултурен град, в който години наред успешно съжителстват най-различни религии и етноси, така че при никакъв случай няма да се почувствате застрашени на база пол, раса, религия.

При кризисни ситуации свържете се с Министерството на външните работи на вашата държава или посолството/консулството в България (спешен телефон за България: 112).

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…