Филмът на режисьора Милко Лазаров "Áга" бе избран да бъде българското предложение в надпреварата за наградата на Американската филмова академия "Оскар" в категорията чуждоезичен филм, обявиха от Националния съвет за кино с председател Владимир Андреев.

"Áга" е копродукция между България, Германия и Франция и е втори игрален филм на Милко Лазаров след първия "Отчуждение" от 2013 г., който бе селектиран във Венеция. Оператор на лентата е Калоян Божилов, а съсценарист е Симеон Венциславов.

Филмът разказва за живота на ескимосите Нанук и Седна, които мечтаят да се съберат с дъщеря си Ага, избрала живота в града и загърбила традициите. Сюжетът е посветен на начина, по който модерният свят променя взаимоотношенията между хората. Главните роли във филма изпълняват Феодосия Иванова, Михаил Апросимов и Галина Тихонова.

Миналата седмица лентата тръгна по кината в САЩ с премиерна прожекция на 4 септември във Film Forum в Ню Йорк.

През 2018 г. прожекция на "Áга" покори "Берлинале", с което стана първият български филм от 29 години насам, получил възможността да закрие големия форум.

Той вече има близо 40 отличия от различни международни фестивали, сред които за най-добър филм в Кайро, на "Златна роза" във Варна, в Любляна и в Сараево. Разпространявана е още в Австралия, Нова Зеландия, Китай, Полша, Швейцария, Франция и Германия.

Източник: Дневник

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…