През последните няколко години в танцувалните зали по цял свят звучи суинг джаз

Суинг танцьорите стават все по-многобройни, като в някои държави достигат десетки и даже стотици хиляди

Как набира популярност този доскоро забравен стил?

Първата вълна на суинг треската превзема света през 30-те и 40-те години на миналия век. Популярната музика тогава е била суинг джаз и на нея са се танцували много различни стилове като Линди Хоп, Шаг и Балбоа. Заведенията, балните зали и даже улиците са били изпълнени с танцьори, вдъхновени от приповдигащите ритми на джаза.

Холивуд също е заразен, като много от популярните филми в този период включват музикални и танцови изпълнения. Еуфорията продължава до средата на 50-те, когато суингът постепенно е изместен от нови стилове като Бибоп и Рокендрол. Не след дълго суинг танците излизат от популярност, останали запечатани само в черно-белите снимки и старите филми.

През 80-те години на миналият век обаче започва един истински суинг ренесанс. Малък брой ентусиасти в различни точки на света едновременно намират вдъхновение във всички тези стари ленти. Ню Йорк, Лондон и Швеция са най-горещите точки, откъдето успяват да издирят старите танцьори от 30-те и 40-те и да ги направят свои учители. Започват да се формират школи в различни градове и на различни континенти, като постепенно суингът отново превзема света. Глобалното суинг общество днес се разраства експоненциално, обединено от идеята за искрено забавление.

Суинг треската не подминава и България. Днес тези танци се практикуват в София, Пловдив, Русе и Бургас, където местните общности стават все по-големи. Залите редовно се пълнят с нови начинаещи танцьори, които не след дълго превземат дансинга на локални и международни събития. Всеки желаещ може да стане част от тях като се включи в новите курсове. Ако и ти искаш да пробваш, запиши се на курс за начинаещи, стартиращ на 17-и Септември ​тук​.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…