Изумителната 20-метрова кула и пирамидите си приличат по строителен прийом от Бронзовата епоха  

Напълно възможно е могилата да се е виждала от Филипопол

Иво Дернев

Гробницата под изумителната запазена 20- метрова антична кула в могилата Малтепе има прилика с египетските пирамиди. Тя, разбира се, не е визуална. Общото е, че античният градеж е бил издигнат със сходна строителна техника като тази, използвана при изграждането на пирамидите- с използването на насип за скеле.

„Става въпрос за строителна техника, която е използвана през Бронзовата епоха. В Египет е доказано, че при изграждането на част от пирамидите са използвани насипи от пръст за скеле, под формата на рамка. Това е строителен прийом, който започва от Египет към края на Бронзовата епоха и се е използвал до края на Римската империя. И в Малтепе, и в още две тракийски могили, този прийом е бил използван от траките като технология за издигане на гробници. Гробницата в Строево е изградена по същия начин”, разказа за Под тепето ръководителят на археологическите разкопки на Малтепе и директор на Археологическия музей Костадин Кисьов.

Сигурно е, че местоположението на погребалната кула със статуя на върха и могилата около нея не е случайно. Предполага се също, че тя се е виждала от Трихълмието. Била е като знак за хората от древността. Предполага се, че над 20-метровата кула е имало допълнителна височина с колоните и статуята от 10 метра, може би и повече.

„ Подобни статуарни групи може да са десет метра, ако е имало статуя, свързана с император или областен управител. Много възможно е да се е виждала от Филипопол Самата могила в съвремието е 23 метра. Тогава е била към 26 метра. Виждаше се от магистралата и от надлез Скобелева майка. Ако приемем, че в древността въздухът и гледката на изток от Трихълмието са били много по-чисти, то можем да приемем, че могилата Малтепе със статуята отгоре се е виждала”, коментира Костадин Кисьов.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…