Талантливите момичета от пловдивския девически хор „Евмолпея“, заедно с Технически университет София – филиал Пловдив станаха инициатори на гостуването в града под тепетата на прочутия студентски хор „Гласът на цивилизациите“ от Факултета по изкуства към Университета Бахчешехир в Истанбул – градът, който също като Пловдив бе избран за „Европейска столица на културата“ през 2010 г.

Визитата бе в рамките на проекта „Между хоровете и културите“ и се състоя от 22 до 24 септември. Начинанието бе подкрепено от Община Пловдив - Дирекция „Социална политика“ и  ПУ „П. Хилендарски“ и се осъществи със съдействието на  Дружеството на българо-турските бизнесмени „Бултиш“, Културен център „Тракарт“, сдружение „Йешилай – България“ и частния бизнес.  Инициативата премина под патронажа на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

Тази първа стъпка към обмен на идеи, визия, култура, певческо изкуство и младежки ентусиазъм между „Градът на тепетата“ и „Градът на четирите цивилизации“, бе огромна отговорност за хор “Евмолпея“.

Двата хора - „Евмолпея“ с диригент Алия Хансе и „Гласът на цивилизациите“ с художествен директор – известния акордеонист  Муарммер Кетенджоглу и диригент – Йоджал Йоджалан превърнаха празничния 23-ти септември във вечер на двата побратимени града, споделящи престижната титла „Европейска столица на културата“.

Съвместният концерт, състоял се в залата на Културен център „Тракарт“, включваше интересна програма с акцент върху песни на фолклорна основа, в който вокалните постановки на хористите получиха съвсем заслужено бурните аплодисменти на пловдивската публика и на гостите на града.

На следващият ден – 24-ти септември, двата хора участваха в тържественото откриване на новата академична  учебна 2019/ 2020 година на Техническия университет – филиал Пловдив, на което  присъстваха множество официални лица, гости, преподаватели и студенти.

Съвместното представяне на хор „Евмолпея“ и хор „Гласът на цивилизациите“ не само допринесе за осъществяване на културно сътрудничество между двата града, но и бе пример за отличното представяне на Пловдив, България и Тракия като люлка на древни цивилизации и култура.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…