Екипът на следващия кмет ще има да работи само с готова документация за обновяването на културния център

Документацията между екипа, който спечели конкурса за реновация на кино Космос, и Община Пловдив, трябва да бъде готова до края на мандата на настоящия кмет Иван Тотев. Това заяви самият той за Капана.БГ във връзка с приключилата наскоро архитектурна надпревара. Цялата процедура трябва да приключи в близкия месец, категоричен бе Тотев, като по този начин следващият кмет, който и да е той, да има готов проект и план, който единствено да изпълнява, за да се превърне сградата в културен център.

Конкурсът спечели екип на „Тектоника-Б“ – с архитектите Димитър Балджиев, Елена Павлова и Инес Чавдарова. Един от последните проекти, с които се свързва тяхната работа, е реновацията на Марица-юг в частта около Водната палата. Самият конкурс бе обявен през април месец. В проекта, както бе обявен и самия конкурс, се включва не само сградата, а и публичното пространство пред нея – до улица „Гладстон“.

Проектантите са запазили част от автентичната визия на проектираната през 60-те сграда от арх. Любомир Шинков. Запазва се голямата извита стълба в централното фоайе със специфичния парапет. Големите прозоречни отвори също ще се запазят – както тези към фоайето, така и в частта откъм централната фасада над главния вход.

Фоайетата на двата етажа, както и залата, също запазват до голяма степен облика си, макар и с известни промени и преустройства, за да се превръщат в многофункционални помещения. Пространството пред сградата пък ще се превърне в площад с много места за сядане и пространства за различни събития.

Все още проектът не е представен официално пред обществеността, като няма и детайли относно разходите и начина на финансиране на реновацията на сградата, както и структурата на бъдещия културен център.

снимка: gradat.bg

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…