Работи на мексиканския художник Диего Ривера може да дойдат в Пловдив в близките месеци. Изложба с творби на един от най-големите творци на миналия век се готви на високо ниво, научи „Под тепето“. Преговорите са в начална фаза и все още няма яснота кога точно ще се случи събитието.

Ривера е един от най-популярните творци в изкуството от миналия век. Мексиканецът е дългогодишен партньор на друго легендарно име – Фрида Кало. Ривера всъщност е най-известен не с картини, а със своите стенописи. Мексиканското изкуство от 20-те до 50-те е известно именно с монументалната си живопис, като Ривера е един от лидерите в този период.

Косвено неговото изкуство е свързано с България и дори конкретно с Пловдив, като българските монументални стенописи от 60-те нататък в социалистическия период са силно повлияни именно от мексиканското изкуство. Точно Пловдив и групата на Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков и Христо Стефанов са най-важните имена в България в областта на монументалната живопис.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…