После поискаха от ресорния зам.-кмет Стефан Стоянов програма Монтесори и в прогимназиалния курс

Таня Грозданова

„(не)Възможното образование” – единственият кинофестивал за документални филми на тема образование стартира в петък вечер в Пловдив с премиерната прожекция на лентата „Учител е детето“ на французина Александър Муро. Авторът разкрива великата концепция на педагогическия Монтесори модел и най-вече как се прилага той в ежедневието на една група от детската градина, в която той снима в продължение на цялата 2015 г. Следват 70 предпремиери, посетени от 10 000 зрители. Филмът излиза по кината във Франция на 27 септември 2017 г. и още е част от афиша на много киносалони.

На прожекцията в Лъки – Дом на киното, където се провежда кинофеста, залата – изпълнена с родители, учители, експерти и любопитни зрители – затаи дъх пред случващото се на екрана. Публиката видя самостоятелни, възпитани, умели деца, деца творци, деца, които си помагат и са толерантни. Деца, които сами избират интересите, заниманията и работата си.

Е, имаше и такива, които възкликваха ужасени, виждайки 4-годишни деца да боравят много добре с картофобелачки, кухненски ножове и да палят свещички с кибрит!

Накрая голяма част от присъстващите се питаха „Възможно ли е това у нас“.

Последва активна дискусия с участието на: пловдивския организатор на кинофестивала Лили Бързева, заместник-кмета по образование в Община Пловдив Стефан Стоянов,   Монтесори обучителя Ренета Венева и представители от детските градини в града.  Всички те отговаряха на зрителските въпроси за ефекта от въвеждането на метода в пловдивските детски градини.

След като разбраха, че вече системата е въведена в яслени и предучилищни групи, в 7 общински детски градини, и има първокласници в две общински училища, родителите поискаха програмата да бъде въведена и в по-горен етап.

Присъстващи, чиито деца са в Монтесори групите и първокласници,  попитаха зам.-кмета Стоянов има ли възможност обучението да продължи и в прогимназиалния курс.

Ренета Венева обясни, че Монтесори се прилага до 12-годишна възраст, защото уменията да учиш и възприемаш света, свободата, независимостта и кооперативността се изграждат в ранното детство.

„Пловдивският опит в Монтесори обучението е на 4 години. При нас адаптационният период е по-дълъг, защото се работи с 30 деца. Ако наблюдаваме децата, те ни казват много, зависи колко искаме да научим”, коментира Венева разликите между видяното на екрана във Франция и у нас.

Програмата на фестивала продължава и днес.

13.10 /неделя/
– 11:00 ч, Зала 3 – „КЕЙМБРИДЖ“
Гост на дискусията след прожекцията – Геника Байчева Геника Байчева – обучител на учители, работещи с малцинствени групи.
– 13:00 ч, Зала 1 – „УЧИТЕЛ Е ДЕТЕТО“
Гост на дискусията след прожекцията – Ренета Венева – Монтесори педагог и обучител.
– 18:00ч., Зала 1 – „НАЙ-ГОЛЯМ ШАНС ЗА УСПЕХ“
Гост на дискусията след прожекцията – доц. Елена Събева – ръководител на програма „Алтернативи в образованието“ в ПУ.

Програма „Фарго“ – ВХОД СВОБОДЕН
12.10. /събота/
10:00 ч. – „Валдорф на 100“
13.10. /неделя/
10:00 ч. – „Ненасилствена комуникация в училище“

Повече за филмите – Кинофестивал (не)Възможното образование – Пловдив
Билети – http://kinolucky.com/.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…