„Клиентите са тези, които ни помагат да се развиваме”

 

В разгара на икономическата криза през 2009-а година Димитър решава да рискува и влага всичките си спестявания в мечтата, която 10 години по-късно вече отдавна е надхвърлила очакванията му. Всъщност, всичко започва отвъд Океана, по време на една студентска бригада. Там случайно попада в пекарната на еврейско семейство, където работейки от сутрин до вечер, запаметява всяка една рецепта и попива всички тънкости на занаята. Междувременно, Америка е мястото, в което заедно с любимото занимание, той открива и жената до себе си. А останалото е история – сватба в Snow Hill – града, в който никога не вали сняг и след това прибиране в родината, залагайки всичко, което е спечелил, на малката семейна пекарна.

Безспорно началото никак не е лесно. Смело може да потвърдим, че Димитър е един от пионерите в бранша и успява да създаде бизнеса си, когато ръчно правените печива далеч не са толкова популярни. Започват само с 2-3 вида хляб и няколко закуски. Основен продукт в асортимента, който той и съпругата му първи донасят под тепетата от Америка са бейгълите. Историята на необикновените мини гевречета тръгва от 1668 година, когато Ян Собиески – крал на Полша и велик княз на Литва, поискал от своите готвачи да му направят нещо хем варено, хем печено, хем солено, хем сладко. Така кулинарите измислили бейгълите, които са поръсени с мак, вместо със сусам. В различните краища на света ги правят с лук или чесън, с канела или стафиди, с шоколад или слънчогледови семки.

Едва на втората година започва да предлага така обичаните от българите банички, а на петата – да разрасне предлагането на хлябове по технологията с квас. Разбира се, няма бизнес без сътресения, така че и Димитър има своя неуспешен опит. Отваря нов обект в квартал Тракия, но организацията и управлението не на място се оказва сложно начинание. Все пак този урок му помага да се концентрира, да разшири основното си помещение и да се „хвърли” дълбоко и в дебрите на сладкарството. Днес вече търговската площ е 5 пъти по-голяма от първоначалната, а на ден се продават на дребно 700 закуски и поне 500 хляба. Дори преди 2 години решават да засадят собствени площи с лимец, за да са сигурни в чистотата на изходния продукт. Търговските партньори също са изключително важна част от работата, а с развитието на творческия квартал Капана много заведения се доверяват на Bakery Art за доставката на прясно изпечени хлябове и питки. Ароматните изкушения се сервират и в доста хотели в Града под тепетата.

В момента асортиментът наброява около 100 продукта, а клиентите са тези, които изискват и вдъхновяват майстора за изпробване на още и още нови рецепти. Завърнали се от различни екскурзии, те сами описват неповторимите вкусове на кронати, чийзкейкове и италиански гризини, а Димитър ги претворява в собствени варианти. Оказва се, че бейгълите му с крема сирене са прочути дори сред туристите. Установява го, когато два рейса с американски тийнейджъри спират пред пекарната и поръчват над 70 от ароматните мини гевречета. През годините служителите дори са били свидетели на битка за козунаци от дами, които не са успели да се запишат в дългия списък с желаещи покрай Великденските празници.

Самият Димитър постоянно обогатява знанията си и преминава най-различни курсове  в сферата на пекарството и кондиционерството. Заедно със Занаятчийската камара в град Пловдив организират фестивал на хляба и печивата под тепетата, който бива посетен от над 150 000 човека. Традиционно участва и в много от организираните мероприятия в Европейската столица на културата 2019 – Вкусът на Пловдив, Празник край реката и др.

С цялото си сърце се старае да предаде любовта си към хляба и към децата в неравностойно положение, като е чест участник на общи работилници в Световния ден на глада. Правенето на хляб наистина може да послужи като терапия, но в професионална обстановка най-често е доста стресираща работа. Над всеки един се трепери и съставките се следят стриктно. В пекарната ще намерите огромно разнообразие дори и от видове, които вероятно не сте опитвали – нахутен или неаполитански, например.

От Bakery Art изобщо не се страхуват да експериментират и ще продължават да ни изненадват с неустоими вкусове. Няма как, когато твориш нещо с много любов и внимание, да не се получи истинско кулинарно вълшебство, а 10-атата годинка е само повод за нови предизвикателства.

Източник: Lost in Plovdiv

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…