Колекцията на Идор Гатти, съветващ по филателни въпроси кралския двор във Великобритания, е събирана половин век

Ценната поредица „Стари ветроходни кораби“ бе валидирана при откриването на  Панаира на колекционерите

Колекции от марки на стойност 100-200 хиляди до 500 000 евро  присъстват в Европейската филателна изложба „Пловдив фила 2019“, която бе открита днес в панаира. Изложението представя най-ценните и значими пощенски миниатюри. Най-редките и скъпи екземпляри от българската филателна и предфилателна класика може да се видят  в сбирката на колекционера от Лондон Идор Гатти, която е събирана в продължение на половин век. Той е експертът, който съветва по филателни въпроси кралския двор във Великобритания. Колекцията му се оценя на над 1 милион лева.

Участници от 20 държави показват отлични експонати в Международен панаир Пловдив. Грандиозната изложба е част от изложението на колекционерите „Булколекто 2019“, което продължава от 17 до 20 октомври, съобщи Спас Панчев, председател на Съюза на българските филателисти, който е основен организатор на проявата.

В годината, когато нашият град е Европейска столица на културата, тук се показва една изключително интересна страница от историята на континента и постижения на художници миниатюристи, заяви д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, при откриването на 9-ото издание на „Булколекто“. То се организира съвместно със Съюза на българските филателисти  и компания „Български пощи“, а Европейската филателна изложба – в партньорство с община Пловдив и фондация „Пловдив 2019“.

Елитът на филателията  от цяла Европа е тук, каза в приветствието си кметът на община Пловдив инж. Иван Тотев. Особено значим е фактът, че тази изложба е включена в програмата на града като Европейска столица на културата, изтъкна Боян Бранич, генерален секретар на Европейската федерация на филателистите. „Пловдив фила“ е генерална репетиция за световната изложба „България 2020“, заяви Спас Панчев.

В дигиталната епоха единствено пощенските марки няма да се дигитализират, прогнозира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, преди да открие изложбата и „Булколекто 2019“.  След това бе валидирана поредицата „Стари ветроходни кораби“, на която са изобразени плавателни съдове от древността до Ренесанса. Художествената стойност на изданието е висока, то е и много ценно, защото е отпечатано в едва 1000 екземпляра, каза министър Желязков.  С особен интерес той разгледа  колекцията на Идор Гатти.

След откриването  беше валидиран  и блок „500 г. от смъртта на Леонардо”. През следващите дни ще бъдат пуснати в употреба илюстрована пощенска карта „140 г. от подписването на Цариградския мирен договор”, каре от 4 пощенски  марки „100 г. от рождението на Николай Хайтов”,  блок „Защитени видове в Бургаското езеро – видра” и блок „Национални носии”.  Те  се продават в специалната  пощенска станция, демонстрираща и услугите на компания „Български пощи“, която има силно присъствие на изложението.

„Булколекто 2019“ ще изненада посетителите и с разнообразните сбирки на  колекционери, работещи в различни области, коментира д-р Иван Соколов. Щандовете са разположени в палата 7 и може да се разгледат от 9 до 18 ч., а в последния ден – до 16 часа.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…