Официалното издание на ЮНЕСКО - „World Heritage Review“ в партньорство с Пловдив 2019 включи Европейска столица на културата в последния си брой за годината. 

Статията представя хилядолетния град като най-старото населено място в Европа, което е обитавано без прекъсване в продължение на 8 000 години. Обърнато е внимание на уникалната култура, архитектура, археология и града като носител на титлата Европейска столица на културата. В представянето важно място заема Епископската базилика и ролята й за световното културно-историческо наследство.

Списанието „World Heritage Review“ излиза четири пъти в годината на английски, френски и испански език. Разпространява се сред членовете на ЮНЕСКО, министерства на туризма, министерства на културата в цял свят, експерти на най-високо световно ниво, посланици, културни институти, лидери на мнение и други.

Целта на сътрудничеството на „Пловдив 2019“ и издателите е да фокусират още веднъж вниманието върху Пловдив. В последния брой за годината се говори още за Пътя на коприната, новите обекти включени в списъка за Световното културно наследство, към момента са 1 121 в 167 страни, като 869 от тях са свързани с културата, 213 с природни забележителности, а 39 и с двете. През 2018 Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол са включени в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти и се очаква обекта да стане официално част от Световното културно наследство. 

Линк към онлайн версията на списанието: https://bit.ly/2rkeXED (стр. 68 - 69)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…