Изложбата „Вроцлав счупва желязната завеса“ ще бъде представена на 3-ти декември (вторник) от 18:00 часа в СКЛАД, Пловдив (ул. Екзарх Йосиф 16). Експозицията е част от европейския проект на Центъра за история Вроцлав, спечелен по програма Европа за гражданите, направление „Европейска памет за миналото“, в който Фондация „Пловдив 2019“ е асоцииран партньор.

Представянето на изложбата в България е част от програмата на Европейска столица на културата - Пловдив 2019 и се реализира съвместно с Полски институт в София.

Експозицията е с вход свободен и е отворена за посетители от вторник до неделя до 15-ти януари, от 10 до 18 часа (без официални почивни дни – 24, 25, 26 декември и 1 януари).

През 2002 г. известните британски историци Норман Дейвис и Роджър Мурхаус публикуват монография за Вроцлав, представяща града като място, чийто опит натрупва и отразява съдбата на целия централноевропейски регион, ако не и на Европа като цяло. Изложбата „Вроцлав счупва желязната завеса“ изследва тази представа, изобразявайки историята на Вроцлав на по-широк исторически фон през 20 век в Европа.

В историята на Вроцлав се отразява съдбата на Европа. Континентът, преживял войни и тоталитарни режими през ХХ век, се надига от руините и лекува своите рани. Жителите на Вроцлав играят специална роля в този процес. Те се захващат да възстановят унищожения град, въпреки че не са сигурни дали ще останат тук завинаги. От Вроцлав излиза декларацията за помирение с немския народ, без която трудно може да си представим Европа в сегашния ѝ вид. Голямото участие на жителите на града в демократическата  опозиция поддържа мирната революция на профсъюза „Солидарност“ в най-трудното време. Тези три думи: възстановяване, обединение и свобода отлично отразяват опита на Вроцлав – на града, който се съпротивява срещу ялтенските споразумения за Европа. На града, който пробива желязната завеса."

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…