Серията сувенири, която включва още няколко оригинални артикула, е в категория Нормалност на годината

Няколко национални проекта, случили се и в Пловдив също попадат в положителни номинации

Пловдив се включва само с една, при това дизайнерска, номинация в престижните награди на архитектурния блог WhATA. Всяка година екипът архитекти раздава символични призове в различни категории, свързани с архитектура и дизайн. Номинациите могат да бъдат гласувани от публиката, като „награди“ се дават както от жури от блога, така и от самите потребители в интернет.

Серията сувенири „Пловдив за вкъщи“ бе създадена по повод Пловдив – Европейска столица на културата. Донякъде изненадващо, тъкмо в годината, в която градът носеше европейския приз, той получава номинация само за сувенирите. Сред тях най-известни станаха близалките с Альоша на дуото Мисирков/Богданов. Освен тях в серията сувенири имаше също чанти и калъфки с калдъръмен мотив, тефтери „Капана“ или ключодържател с къща от Стария град.

В категорията „Нормалност на годината“, блогът е поставил още няколко тенденции от 2019-а. Една от тях е три добри реставрации – на Стоян Стайновата къща в Казанлък, на Томбул джамия в Казанлък и на бивше военно окръжие в София. Като цяло се отчита, че темата за реставрациите влезе по-сериозно в обществения дебат.

С друга номинация са „Детските архитектурни работилници“. Групата работи активно както в София, така и много активно в Пловдив, като в рамките на Европейска столица на културата бяха проведени редица събития – както на Младежкия хълм, така и в Столипиново.

Друг проект, стъпил в ромски квартал – монтирането на централно отопление на няколко къщи в столичния Факултета от екипа Destructive Creation също е сред номинациите. Номинирани са също The Red Flat – музей на 80-те, редизайна на няколко спални вагона на БДЖ от ИКЕА и шеговитото клипче и снимки на ремонта на софийската улица „Иван Вазов“, редекориран като червен тенис корт.

Пловдивско участие има и в категория „Архитектурно събитие на годината“, частично в номинацията за серията събития по случай „100 години Баухаус“, организирани от Гьоте институт. Част от програмата се случи в Пловдив с изложба, дискусии, лекции и архитектурни обиколки.

Всички категории и номинирани може да видите от този линк.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…