Не е нужно да се разхождаш с километри, за да видиш красотата около себе си
 

Всички знаем, че Главната в Пловдив е най-дългата пешеходна улица в Европа със своето трасе от 1750 метра, забранено за автомобили. И докато разходката по нея е абсолютно задължителна при всяко посещение под тепетата, то по-късите отсечки често биват забравени, а понякога крият не по-малко красота и история.

Започвайки тура си от Пощата, няколко метра по-надолу, току пред сградата на Общината,  минава един от примерите за къса пресечка, която обаче е изпълнена с архитектурни бижута, спомени от миналото и интересни заведения. Улица „Гурко“ в центъра приютява много градска история. Някога започвала от градинката зад Общината и завършвала до Католическата църква, днес тя е доста по-къса поради оформянето на площад „Стефан Стамболов“ , пробиването на Тунела и изграждането на булевард „Цар Борис III Обединител“. Макар и не толкова известна с името  и впечатляваща с дължината си, улица „ Гурко” може да се „похвали” с една от най – ценните исторически забележителности в града под тепетата – древния Римски форум и Одеона. Задължително си отделете време, за да се разходите по нея, да седнете да изпиете по кафе, или да похапнете в някое от заведенията, защото атмосферата там много наподобява на малките италиански улички, изпълнени с живот и глъч по цял ден и до късно вечер.

Малко по-надолу, от стълбите на „Каменица”, започва и втората подред пряка, дълга само няколко метра. 11-и август е по-популярна сред кореняците пловдивчани като Италианската уличка, защото през 1980-те на нея е имало множество пицарии. Днес, всъщност, началото ѝ също се бележи от обекта на популярен бранд за приготвяне на италианския специалитет. За съжаление, други заведения вече няма, а пасажът се ползва най-вече от бързащите, искащи да съкратят няколко крачки по пътя си към Джумаята или Старинен Пловдив.

През централния булевард и от страната на Понеделник пазара се намира следващата мини уличка. Съединена България  разделя Трихълмието от разкопките до Понеделник пазара и – по някакъв начин – свързва площадчето на Понеделник пазара с южния вход на Тунела. Голяма част от нея е изкопана. В двата ѝ края – до Понеделник пазара и към Тунела, е останала павираната пътна настилка, както и част от тротоара. Улицата, която преди се е намирала в сърцето на града, днес е просто задънен паркинг.  Много от къщит са разрушени и в момента са останали едва 4-5 сгради. Част от тях биват унищожени в началото на социализма при прокарването на днешния бул. „Цар Борис“ и Тунела, а други – през 70-те и 80-те, при строежа на недовършения и впоследствие унищожен Археологически музей, при който се появява и днешната огромна дупка под Трихълмието.

Сгушена в полите на Сахат тепе,  улица „Бураго“ започва със полуразрушени каменни стълби и завършва без изход с къща на №8. Най-голямата ѝ забележителност е единствената в Пловдив църква на Адвентистите от седмия ден. Това е най-голямата и най-поддържана сграда на нея. Уличката е не повече от стотина крачки, като от двете й страни има общо около 15 постройки.

Последните няколко метра пък от кратката ни разходка по най-късите централни пловдивски улички принадлежат на капанската „Атанас Самоковеца”. Кръстена е на първия кмет на града след Освобождението и е дълга, почти колкото мандата му. Видният търговец абаджия подал оставка. Той преценил, че не може да се справи с кметските задължения. По улицата рядко минават хора. Днес най-близкият майсторски спомен до занаята на Атанас Самоковеца е един от най-старите магазини в квартала.

Източник: Lostinplovdiv.com

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…