Суши е японско ястие, при приготвянето на което се използва ориз с оцет. Суши се яде изключително с пръчици. Не трябва да отхапвате парче суши, защото това е проява на лош вкус. Ако парчето ви идва голямо, разрежете го в чинията на по-малки късчета, и след това яжте.

Сипете соевият сос в малка купичка и топете сушито съвсем леко в него, като държите купичката със соса на височината на гърдите.

За приготвянето на суши, оризът трябва да бъде специален или кръглозърнест ориз, който трябва да бъде подправен с дресинг с оризов оцет. Опаковката за ориз за суши обикновено има препоръки за готвене. Придържайте се към тях, за да постигнете най-добри резултати с вашия конкретен вид ориз.

Готвенето започва с подбор от съставки. В суши, освен ориз и нори водорасли, често се използват:

Риба: сьомга, риба тон, змиорка, скумрия, лаврак.

Морски дарове: скариди, месо от раци (ракови пръчици), миди, гребени.

Месо: пилешко месо, бекон.                          

Пресни зеленчуци: краставица, авокадо, сладък пипер, зелен лук.

Крема сирене: Като цяло Филаделфия.

Сладък омлет.

Ако смятате да използвате сурова риба, купете риба, претърпяла дълбоко или шоково замразяване. Изберете риба, която няма твърде много лед. Обърнете внимание на цвета на рибата. Той трябва да бъде умерено наситен.

Суровата риба може да се потопи няколко пъти във вряща вода и след това да се прехвърли в ледена вода. Или намажете със сол (1 супена лъжица на 350 г риба), покрийте с лимон и оставете да се маринова за час. И двата варианта за обработка не гарантират пълна безопасност на продукта. Следователно, у дома е по-добре да използвате риба, която е била подложена на по-продължително осоляване или термична обработка.

Обикновено се използва пушена змиорка или алтернативно на скара.

Скаридите (пресни или прясно замразени) се поставят върху дървени шишчета и бързо се варят (4 минути) в леко подсолена вода.

Месото може да бъде пържено в сос teriyaki, просто да се запържи или сготви.

Нигири суши

Вземете малко ориз в ръка и оформете малък блок от него. Разточете го на ръката, без да го натискате, така че оризът да се слепи. Парче риба или друг пълнеж от едната страна, намажете с уасаби (японски хрян), сложете ориз от тази страна и изстискайте. Ако след това сушито малко изгуби формата си, просто коригирайте дефектите с ръце.

Някои видове нигири суши, например със змиорка или омлет, трябва да бъдат обвити с тънка ивица нори. В противен случай няма да запазят формата си. Може да закрепите нори, като потопите краищата във вода или оцет.

 

Хосомаки и Футомаки

Хосомаки и футомаки са цилиндрични суши (ролки) с нори навън и един или повече видове пълнеж, съответно. За да ги приготвите, трябва да използвате бамбукова постелка. Поставете листа нори върху постелката с лъскавата повърхност надолу. Разстелете слой ориз отгоре, като оставите по 1 см. Празно от двата края. Използвайте пръста си, за да направите малък жлеб в средата на слоя ориз. Поставете пълнежа в вдлъбнатината.

Вземете най-близката страна на постелката и започнете да увивате рулото. Правете го бавно и с натиск, така че всички компоненти да се свържат. Покрийте празните ивици нори с оризов оцет или вода и залепете рулото. Нарежете суши на парченца и се наслаждавайте.

А ако не успеете да се справите, а много обичате, може просто да предпочетете доставка на суши с доставка до дома. Така ще бъдете сигурни, че ще хапнете вкусно суши, приготвено от професионалисти.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…