Славена Шекерлетова

Поради извънредната ситуация, фестивалът Младият Пловдив чете не можа да се състои тази пролет, както е по традиция с множество срещи между ученици и писатели. Но това не означава, че изцяло разговорите няма да се случат. Младежите, въпреки че са заети, дори много повече сега с дистанционното обучение, не губят желание да общуват със своите любими автори. И правят това общуване възможно, макар и онлайн.

Учениците от литературния клуб на Френската гимназия в Пловдив написаха няколко въпроса на Лили Йовнова, която вече веднъж беше гостувала при тях и веднага ги спечели със своята поезия и лъчезарност. Тя, от своя страна, прие поканата за този импровизиран разговор с удоволствие и записа видео, в което отговаря на нейните читатели от ФЕГ Пловдив.

Няколко думи за нея: Лилия Йовнова е родена през 1999 г. в София, където живее и учи. Възпитаничка е на Американския колеж в столицата, в момента е студентка в Лондон. "Моментът преди порастване" е първата стихосбирка на Лилия Йовнова. Преди две години тя се срещна с читатели във Френската гимназия в Пловдив, в "Spirt and Spirit" в Петното и в бар "Ко Ши Прайм" в Асеновград по покана на Литературен шейкър, както и с читатели в Пазарджик. Срещите бяха организирани в рамките на литературния фестивал "Младият Пловдив чете".
Лилия Йовнова започва да пише през гимназиалните си години. Нейни неща може да прочетем в личната ѝ страница „Неразбирателства” https://www.facebook.com/blindletters/

Ето на какви въпроси на учениците от Френската гимназия отговори младата писателка:
1. "Остани вкъщи" или "Това е просто грип"?
2. Планетата в момента благодарна ли ни е, че си седим вкъщи?
3. Според теб хората дали четат и пишат повече, когато са под карантина?
4. Написала ли си нещо, свързано със сегашната обстановка?
5. Възможна ли е любовта в ситуация на коронавирус и ставаме ли по-добри така?
6. Разкажи ни повече за участието си в проекта "Декамерон 2020"?
7. Минаха две години от издаването на първата ти стихосбирка. Порасна ли за това време?
8. Прощаваш ли повече отколкото трябва?

Организаторите на фестивала Младият Пловдив чете, който е чаsт от културната програма на община Пловдив, отправят предложение и към други училища и литературни клубове да изпратят въпроси към любими автори, като пишат на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

А какво отговори Лили Йовнова на учениците от Френската гимназия в Пловдив, може да видите във видеото ТУК

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…