С помощ от Министерство на културата

Марин и Марина – младите реставратори на пловдивските старини – ще подготвят с инструментите творби от живописния фонд на Галерията за предстоящото обновяване на Постоянната експозиция 

От една година в Градска художествена галерия – Пловдив действа ателие за реставрация и консервация, което тя успя да разкрие и обзаведе със средства от своя бюджет. В него двама способни млади реставратори възстановяват първоначалния блясък на картини, икони, керамика, мозайки, скулптури от богатия фонд на галерията.

Наскоро, по поръчка на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив, почистиха и реставрираха успешно ценни мозайки от Йоан Левиев в подлеза на Чифте баня.

Предстои им работа и по възстановяването на красивото сграфито от Георги Божилов – Слона върху фасада в подстъпите на Стария град.

Но освен професионални умения дейностите изискват и скъпо струващи материали и прецизно техническо оборудване.

С финансова помощ от Министерството на културата по спечелен проект „Консервационно - реставрационни материали в помощ за реставрацията“ Градската галерия се сдоби с каутер, компресор и аерограф.

С каутера, специално разработен за нуждите на реставрацията, се приглаждат лепежи по икони и картини. Финото регулиране на температурата и малката площ на гладене осигуряват много внимателен подход към произведенията, които се реставрират.

С новопридобитите компресор и аерограф пък се пулверизира лаковото покритие върху повърхността на ценните живописни и иконописни произведения.

С новата техника се подкрепят усилията на реставраторите Марин Бекирски и Марина Ненова върху подготовката на творби от живописния фонд на Градската галерия за предстоящото обновяване на Постоянната експозиция на ул. „Съборна“№14 А, чийто ремонт приключва скоро.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…