„ Ползвах оригиналния гипсов модел на Димчо след смъртта му. Той ми бе предоставен от сина му. Направих каменно копие на кубчето. Това се случи през 1997г.”, разясни Свилен Костадинов. Той допълни, че бронзовия оригинал е бил откраднат далеч преди това. И допълва, че ще е странно, ако каменният куб е изчезнал с демонтирането на Арката, освен ако „ някой не си го е харесал много”, както се изрази.

Свилен Костадинов заявява, че е в готовност да изработи нов куб, ако общината стартира подобна процедура, за да бъде възстановена в цялост скулптурната композиция в Цар-Симеоновата градина. Той е с размери 50/50 см.

„Ако успеем да намерим гипсовия модел, бих работил по него. Веднъж съм го правил, ще го направя пак. Отгоре имаше гравюра с картата на Първото пловдивско изложение, бих могъл да я възстановя. Мога да поема такъв ангажимент. Дори да не намерим гипсовия калъп на Димчо Павлов, може и по снимки да го направим. Нужен е обаче подходящ камък. Кубът, който направих през 1997г., беше от зелено габро. Материалът подхождаше на и средата , и на камъка на пластиката- гранит черноморец. Зеленото габро обаче рядко се намира”, коментира Свилен Костадинов.

 

В същия момент арх. Петко Прокопиев ни изпрати снимки на Арката от 2012г., преди още да е почнал да работи по проекта за реконструкцията на Цар-Симеоновата градина. „Дано общината има волята да възстанови композицията в пълната й цялост”, казва арх. Прокопиев

.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…