2 020 000 лева е общата сума, с която ще се подпомогнат различни събития в рамките на Културния календар в Пловдив за 2021 година. Сумата за пръв път превишава кота “2 млн.”, въпреки кризисната ситуация, свързана с икономиката, общинския бюджет и здравната система. Календарът тепърва предстои да бъде гласуван и одобрен от Общинския съвет идния понеделник.

Почти всички основни фестивали запазват подкрепа и през тази година. Едно от изключенията е Международния фолклорен фестивал, чието провеждане, свързано с множество пътувания на големи екипи от различни страни е под въпрос в пандемичната обстановка. Така за втора поредна година той ще остане без средства.

Големият ни успех като администрация е, че успяхме да задържим и дори увеличим леко средствата, коментира за “Под тепето” зам.-кметът по културата Пламен Панов. Предходната година те бяха в рамките на 1 980 000 лева. Политиката в културния ресор е тези средства да се увеличават все повече, като освен общата сума, така и отделните културни оператори да получават повече средства всеки следващ сезон. От администрацията по културата споделиха, че са имали по-големи очаквания, но е имало опасност и поради трудностите с бюджета всъщност да има спад. В крайна сметка е постигнат баланс.

 

Сред големите бюджети са – за “Рок форум – музика от вековете” с предвидени 60 000 лв, Есенният салон на изкуствата с 40 000 лева, PlovdivGuidArt Fest с 36 000 лв, с по около 50 000 лева или малко по-малко са подкрепени: “Европейски музикален фестивал – Пловдив”, фестивалът за съвременен танц “Черната кутия”, Дни на музиката в Балабановата къща, Пловдив джаз фест, “Пловдив чете” и др.

30 000 лева са отделени за организиране на изложби и откупки на картини.

Подкрепа и тази година получават академията за изкуства “Синдикат”, отново сайтът за литература plovdivlit.com, Австрийският павилион FLUCA, Капана фест, Седмица на съвременното изкуство. Извън т.нар. “Компонент 1” в календара, подкрепени са също София филм фест в Пловдив, театралният фестивал Сцена на кръстопът и др.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…