Ако следите активно социалните мрежи, не може да сте пропуснали десетките снимки на българските инфлуенсъри, които привлякоха вниманието към един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа

Веселина Михайловска

С все по-осезаемото затопляне през деня и по-дългите часове на слънцегреене у нас неминуемо се събужда и желанието за разходки извън града и откриване на нови забележителности и фотогенични местности. Това е и темата на днешната ни статия, а единственото, което вие трябва да направите, е да си отделите половин ден от уикенда и да се впуснете в едно кратко пътешествие на по-малко от половин час от Града под тепетата.

 

Червената църква се намира  на от 2 км. от входа на Перущица и лесно ще видите вляво отбивката. Обикновено посетителите паркират около пътя, а до останките ще ви заведе добре асфалтирана алея около канал за напояване. В края ѝ има посетителски център, в който може да намерите още информация за обекта. Самият храм е един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа. Получава статут на национален античен паметник през 1927 година, а на архитектурно-строителен паметник на културата в руинен вид - през 1966 година.

 

 

Църквата е изградена през Ранното средновековие - V–VI век от новата ера. Редица изследователи предполагат, че оригиналното ѝ име е било „Света Богородица”, поради широко разпространения култ към Божията майка през ранновизантийския период, а наименованието си Червената църква получава заради типичните римски тухли и розов хоросан, от които е изградена.  Централната сграда е с форма на четирилистник, разположена върху останките на друга разрушена постройка с почти същия план. Останките са от основната част. Впоследствие са прибавени още помещения: двоен притвор, параклис, долепен към него от южната страна, и баптистерий (кръщелна) от северната. Портик с колони от запад оформя входа на църквата. Подходът към последния е по каменно стълбище, от което има запазени само отделни блокове. Общите размери на църквата са: дължина - 32,45 метра и ширина - 29 метра.

 

 

Постройката била богато украсена. Подът ѝ бил покрит с мозайка, а стените до известна височина облицовани с мраморни плочи, над които следвали стенописи. Специалистите смятат, че откритите два пласта стенописи са изработени между VI и XI век.

 

Първият познат източник, в който се споменава църквата, е от Иконом Константин през 1819 година, който я определя като „руина”. Сведения за нея има и от Константин Иречек. През 1915 г. Българското археологическо дружество предприема проучване, което е прекъснато от Първата световна война. По това време Теодор Шмид прави заснемане на видимите над земята части. Червената църква е разкрита изцяло през 1921 г., а резултатите са публикувани по късно от Андрей Фролов. 

 

През периода 2010-2013 г. е реализиран проект за укрепване, консервация, достъп и социализация на археологическия обект. Целият район е облагороден с алеи и пейки.

Още по темата вижте в Lost in Plovdiv.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…