В Европейската година на железопътния транспорт Представителството на Европейската комисия в България събира разкази и истории от железопътните линии, които показват колко е важно да останем свързани, като изберем по-устойчивите начини на придвижване.

Всеки, който сподели своя история от „линиите на живота” до 6 септември, може да спечели и европейско пътуване с влак за двама.

2021г. е Европейска година на железопътния транспорт, за да си припомним колко е важно да останем свързани — помежду си, с Европа, с миналото и бъдещето, с природата. С тази идея Представителството на Европейската комисия в България инициира кампанията „Линии на живота” в партньорство с People of Sofia. През летните месеци фотографската платформа ще пътува по различни железопътни маршрути в България, за да ни срещне с различни хора и техните истории.

В социалните мрежи на People of Sofia ще се запознаем с истории на гари, влакове и хора, ще се върнем към ключови факти и събития свързани с железопътния транспорт у нас, и ще минем през всекидневните маршрути на много българи. Всеки може да се включи в кампанията със своята история и да спечели европейско пътешествие с влак за двама. Участието в играта изисква споделяне на кратък разказ за приключение с влак като коментар под постовете на People of Sofia до 6 септември. 

Железопътни линии пресичат България от 1866 г. насам и свързват хора, места и съдби като своеобразни линии на живота. По тях се срещат житейски пътища и се случват събития, които оставят траен отпечатък. Какъв отпечатък ще оставим днес, избираме ние. До днес железопътният транспорт остава най-устойчивият начин за пътуване в ЕС.

С избора си да пътува с влак всеки европейски гражданин може да намали над 5 пъти отделянето на вредни емисии от пътуването си в природата. Този вид транспорт е с най-малък дял вредни емисии, както и най-малък брой произшествия, което го превръща в устойчив и безопасен начин на пътуване. Това, наред със социалната функция на железопътния транспорт, ниските цени на билетите, редки гледки, които могат да бъдат видени само от влак, както и свободата на движение в него, са светлина в тунела и стъпка към възраждането на интереса към този транспорт в условията на сериозни климатични промени в глобален контекст.

2021 г. е важна за политиката на ЕС за железопътния транспорт, тъй като това е първата пълна година на прилагане на правила, които целят да създадат напълно интегрирана система на железопътен транспорт в Европа, като премахнат пречките от институционален, правен и технически характер и така подкрепят икономическия растеж на съюза. С кампанията „Линии на живота” Представителството на Европейската комисия в България цели да насочи вниманието към железопътния транспорт като достъпен, бърз и зелен начин на придвижване с добавена стойност.

Пътувай зелено, за да остане зелено!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…