Ако не сте от щастливците, които са взели отпуската си и са на морския бряг, или пък бягате от тълпите по Черноморието – то за вас има само един избор: уикенд бягство до язовирите покрай града

Веселина Михайловска

Почти в средата на август сме и ситуацията в Града под тепетата е обичайна за летния сезон – жега, горещина и пак жега. Ако не сте от щастливците, които са взели отпуската си и са на морския бряг, или пък бягате от тълпите по Черноморието – то за вас има само един избор: уикенд бягство до язовирите покрай града. Те в повечето случаи предлагат едно по-диво и усамотено изживяване, особено ако се спрете на такъв, около който има основно варианти за къмпингуване. Не бива да изпускате и възможността за риболов или водни спортове, които някои от местата предлагат. С всичко гореизброено не смятаме, че има повече нужда да ви убеждаваме колко готино може да си изкарате, а направо ще преминем към няколко, които препоръчваме заради така жадувания вечерен хлад и красивата природа в околността.

Доспат

За язовир Доспат сме отделили самостоятелен текст в сайта и тъй като е един от най-големите в страната по площ и обем, не е за пропускане. Разпростира се на цели 1200 м. и е начало на каскадата Доспат-Кричим. Набира водите си от реките: Доспат, Канина, Бистрица и Вищерица извиращи от Дъбраш, които със специални подземни тунели се прехвърлят към него. Бреговете му са предимно полегати, гористи, с красиви удобни поляни за пикник или къмпингуване. Има множество тихи и изящно очертани от природата заливи, подходящи за риболов и пускане на лодка. Язовирът е богат на риба. В него плува костур, шаран, кефал, уклей, червеноперка и пъстърва. Практикуват се няколко вида риболов: на плувка, на дъно, на муха с шнур, на блесна и на булдо.  При разходка по склоновете покрай водоема се разкриват редица местности с интересни имена – Хаджиосманското, Деразлии, Кървав дол, Орлино, Манастира, Зелниково и др., все наименования, свързани със старата история на град Доспат. Определено си заслужава да му отделите поне ден от следващия си уикенд.

Въча

Язовирът е разположен в Родопите, на границата на три области: Смолян, Пазарджик и Пловдив. Осигурява част от питейната вода за Града под тепетата и се използва за напояване на Пловдивското поле. Той притежава най-високата язовирна стена в България - 144,5 м. В яз. Въча има голям брой понтони. Около него има доста къщи за гости, а любителите на нетипичните изживявания могат да отседнат във вила в самия язовир, до която се стига чрез лодки. Във водите му вирее голямо разнообразие от риба - бял амур, платика, бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, костур, скобар, сом, уклей, слънчева риба, шаран, червеноперка и щука. Поради това той е много известна дестинация за риболов. Прекрасна гледка към местността се разкрива от връх Свети Илия. Предлагат се разходки с лодка или водно колело. В района има и няколко екопътеки за любителите на планински преходи.

Голям Беглик

Язовир Голям Беглик се намира между Доспат и Батак, като до него може да се стигне и от двете посоки. Строен е в периода 1946 г. – 1951г, като до 11 юни 1999г. носи името Васил Коларов. В непосредствена близост се намира резерват Беглика, а цялата местност, и около язовирите и в резервата, е с изградени места за къмпингуване, санитарни възли и пътеки за разходка. Освен всичко останало, любителите на лова и риболова също няма да останат разочаровани.

Батак

Батак е шестият по големина язовир в България, разположен е в Западните Родопи, област Пазарджик. Предпочитано място за почивка на планина, сред спокойствие и уют, с възможност за риболов целогодишно. На западния бряг на язовира се намира планинският курорт Цигов чарк, а на другия – летовище Дъното (община Пещера), което е по-тихо и спокойно от Цигов Чарк и съвсем близо до летовище Св. Константин. В по-голямата си част язовира има полегати брегове с постепенен наклон, които са лесно достъпни с лека кола и са удобни за лагеруване.  През годините „Батак“ е зарибяван с дъгова пъстърва, толстолоб, бяла риба, шаран, буфало и сом. В далечната 1974 година от водите на язовира въдичар е извадил трофейна дъгова пъстърва с тегло 5,2 кг. Но това са само хубави стари спомени и в момента основните видове риба са костур, бабушка и каракуда. Уклеят и речният кефал почти изчезват, а шаран се лови инцидентно и то най-вече на въдици, разпънати с лодка навътре в откритите и дълбоки части на язовира.

Широка поляна

Язовирът е разположен в област Пазарджик, община Батак. Строен е за енергийни нужди още в ранните години на социализма (1960-1963 г.) и до днес водите му се ползват основно за това. Разлива се в много начупен планински масив в Западните Родопи на 1500 м надморска височина. Почти отвсякъде язовирът е опасан от вековни борови гори, а тук-там бреговете му се мият в тучни поляни. Ограден е от три защитени местности: „Широка поляна“ от север-северозапад (с част от язовира), „Студената чучурка“ от юг-югозапад, „Кавал тепе“ от изток-североизток и изток-югоизток. В активния сезон през лятото тук трудно се намира свободно място за бивакуване. В него може да намерите речен кефал, американска и балканска пъстърва, костур, шаран, сом, бабушка, златиста и сребриста каракуда, бял амур. Но повечето от ценните риби, с които е бил известен в по-далечното минало, днес са в минимални количества. „Широка поляна“ е сред първите замръзващи у нас язовири. В този смисъл само няколко дни студове във високите части на Родопите и повърхността му се сковава.

Източник: Lost in Plovdiv

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…