Капана посреща 2022 година с над 600 активни локации. Пет години след първия базисен анализ на бизнесите в квартала на творческите индустрии, фондация „Пловдив 2019“

прави количествен обзор на един от най-живите и обичани градски зони.

Кварталът със заплетени отсечки и примамливи фасади се състои от 23 улици, от тях 12 са изцяло пешеходни, 7 са смесени, а 4 са изцяло с автомобилен достъп.

Съгласно кадастралната карта на квартала и спрямо теренната работа на територията на Капана са преброени общо 334 сгради, като от тях 17 са изцяло жилищни, 175 имат смесени функции, а 142 имат изцяло публични (нежилищни) функции.

606 е общият брой на активните локации в Капана. От тях 179 отговарят на класификацията творчески индустрии.

В квартала има 24 галерии, 11 клубни музикални пространства. Ресторантите и обектите за бързо хранене са 45, а кафенета/сладкарници/барове - 64.

Общите търговски обекти, представящи нетворчески индустрии са 315.

83 са нефункциониращите в момента на преброяването обекта - някои от тях са в процес на ремонт или строеж, други търсят наематели или продавачи, а трети са изоставени. 33 са пространствата, и на първи и на горни етажи, които се използват като сервизни или складови помещения в услуга на бизнесите.

В настоящия мапинг на обектите в Капана, осъществен през ноември 2021 г., са преброени всички вътрешни и основни улици и базисен сграден фонд в квартала, без да бъдат броени периферните улици, оформящи "външните граници" на квартала и в описа не се включени обектите с входове откъм ул. Райко Даскалов, бул. 6-ти септември и бул. Цар Борис III Обединител.

Богатото и важно наследство на титлата Европейска столица на културата – Пловдив 2019 има много измерения за града и развитието на Капана е едно от тях.

Пълен опис и детайли могат да бъдат намерени на страница: visitkapana.bg и тук.

Снимка: Веселина Вълчанова

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…