Както вече стана известно, Пловдив зае четвърто място в класацията за „Най-добра европейска дестинация“ за 2022 г. Градът под тепетата премери сили с 19 световно известни дестинации в 13-то издание на престижната класация European Best Destinations. Пловдив бе единственият български град, който участва в надпреварата и бе поставен в конкуренция с Лондон, Рим, Виена Истанбул, Атина, Прага и др. Първото място бе спечелено от Любляна в Словения. С второ място е отличена Марбея в Испания, следвана от Амиен във Франция.

От тези 20 дестинации само 5-те, получили най-много гласове могат да използват титлата „Най-добра европейска дестинация 2022“ във всички свои комуникации, медийни изяви, уебсайт, реклама. Те също така могат да споделят тази титла и официално лого със своите партньори, местни хотели, ресторанти и магазини. Пловдив е и най-избираната българска дестинация от старта на този конкурс през 2009 г.

Пловдив е избран на 4 място с 51 024 гласа. Общо кампанията е събрала 528 069 гласувания от 182 страни и повече от 100 000 споделяния. 56 % от всички гласове са дошли от Европа, а останалите 44% - от държави извън Европа.

Тази неделя, списанието Forbes USA ще обяви пред  повече от 90 милиона пътешественици с висока покупателна способност новината, че Пловдив е класиран на Първо място като най-добра културни дестинация в Европа. Заедно с това ще бъде разпространена и новината, че градът попада сред 5-те най-гласувани европейски дестинации, поради което му се дава право да носи и титлата "European Best Destinations 2022“.

 

Знаете ли, че Пловдив, освен че е една от най-добрите европейски дестинации за 2022 г., e най-старият жив град в Европа и един от най-древните в света? Като основен културен център на България, Пловдив заслужено спечели титлата Европейска столица на културата 2019. Градът е дом на впечатляващи паметници на античността – театър от 1-ви век, Римският стадион от 2-ри век, Античния форум, прекрасни образци на римското мозаечно наследство, експонирани в Епископската базилика на Филипопол (4-6 век) и в Малката раннохристиянска базилика (4-6 век).

Старият град на Пловдив, най-красивото бижу на града, е културен феномен, който очарова с впечатляващите и богато украсени възрожденски къщи. Благодарение на икономическия и културен импулс, подкрепен от кмета на Пловдив г-н Здравко Димитров, но също и от заместник-кмета по култура и туризъм г-н Пламен Панов и дирекция „Туризъм“ на Община Пловдив, този град също е на първо място и измежду най-добрите културни дестинации в Европа за 2022. Пловдив е и най-гласуваната българска дестинация от началото на това съревнование през 2009 г. Това е градът, в който хилядолетната история, култура и наследство са в хармония. Древен и вечен, артистичен и модерен, космополитен и романтичен, този град е толкова завладяващ и пълен с живот.", пише в сайта на конкурса.

 

На същия сайт EuropeanBestDestinations.com, който е водещ уебсайт за туризъм в Европа, в отделните подкатегории Пловдив е удостоен и с титлата за „Най-добра културна дестинация в Европа 2022“ (1-во място).  Пловдив е № 1 и в категорията „Най-романтични дестинации в Европа“, както и в категорията „Най-добри винени дестинации в Европа“

 

Официално информацията за престижното четвърто място бе получена тази сутрин с писмо от Максимилиен Лежен, Главен изпълнителен директор на  European Best Destinations, изпратено до Кмета на Пловдив Здравко Димитров и заместник-кмета Пламен Панов.

 

Ето пълния текст на писмото:

 

 

УВАЖАЕМИ Г-Н КМЕТ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ЗАМЕСТНИК-КМЕТ

 

В продължение на 21 дни повече от половин милион пътешественици гласуваха за любимите си дестинации в Европа.

Сред всички 400 дестинации в Европейския съюз, 20 бяха посочени като най-добрите в Европа през 2022 г.

От тези 20 само 5-те, получили най-много гласове могат да използват титлата „Най-добра европейска дестинация 2022“ във всички свои комуникации, медийни изяви, уебсайт, реклама. Те също така могат да споделят тази титла и официално лого със своите партньори, местни хотели, ресторанти и магазини.

По пътя към 10-те топ дестинации, конкуренцията никога не е била толкова ожесточена.  Истанбул се събуди с държавна подкрепа от страна на Турския национален борд по туризъм, но дори и при такава огромна поддръжка, през тази година Пловдив е по-добре класиран от Истанбул и може да носи титлата „European Best Destinations 2022“ благодарение на класирането си сред ТОП 5 най-желани за туризъм дестинации!

Пловдив е и най-избираната българска дестинация от старта на този конкурс през 2009 г.

Също така, Пловдив е удостоен и с титлата за Най-добра културна дестинация в Европа 2022 (1-во място), благодарение на огромната свършена работа на Община Пловдив за популяризиране и подкрепа на културата.

Тази неделя, списанието Forbes USA ще обяви пред  повече от 90 милиона пътешественици с висока покупателна способност новината, че Пловдив е класиран на Първо място като най-добра културни дестинация в Европа. Заедно с това ще бъде разпространена и новината, че градът попада сред 5-те най-гласувани европейски дестинации, поради което му се дава право да носи и титлата "European Best Destinations 2022“.

За нас е чест, че в световен мащаб Пловдив е избран и получава признанието да се нареди сред най-добрите европейски дестинации за 2022.

 

Уважаеми г-н кмете,

Уважаеми г-н заместник-кмет,

Позволете ми да изразя своето най-високо почитание/уважение!

Искрено Ваш,

Максимилиен Лежен

Главен изпълнителен директор на  European Best Destinations

Брюксел

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…