Таня Грозданова

Предвижда се Къщата до Конюшните на царя на ул. "Съборна" № 20 в Стария град на Пловдив да бъде ремонтирана. Това съобщи днес заместник-кметът с ресор "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов.

Средствата, необходими за ремонта на сградата, която бе предоставена на Етнографския музей, ще бъдат включени в Бюджет 2023 на града. Те възлизат на 350 хил. лева, уточни Панов и допълни, че в проекта е предвидено да бъде закупено и ново оборудване.

Припомняме, че бившият хостел дълги години пустееше, след като бе напуснат от концесионера. Договорът между общината и фирмата бе развален, а в следващите няколко години така и не се намери нов желаещ за мястото, което освен ценната сграда има и археология.

Имотът е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение има обща площ 223 кв. м., която включва сграда на 2 етажа, със застроена площ 129 кв. м. и полуподземен етаж и тавански етаж – 65.90 кв. м.

Панов съобщи още, че започва и ремонт на къща Павлити, като средствата за него са от приходите от дейност на Общински институт „Старинен Пловдив“. За консервационно-реставрационните дейности по фасадата на Синята къща вече има сключен договор за изпълнение с фирма „Рестстрой“ ЕООД.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…