Най-богатият на етноси район в Пловдив – р-н „Източен“ ще отбележи Международния ден срещу расовата и етническата дискриминация. Генералната асамблея на ООН провъзгласява през 1966 г. 21 март за Ден на толерантността. „Равенство, достойнство, справедливост“ е мотото на честванията през годините по света. Под този надслов ще премине Празникът в район „Източен“ на 18 март от 10.00 часа.Той се организира от Сдружение „АртеВизия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив и съдействието на кметство „Източен“.

 

В Клуба на пенсионера в парк "Каменица" най-малките жители на квартала от ДГ „Биляна“ ще представят музикално-танцова програма на етносите. Българчета, ромчета, украинчета, арменчета ще рецитират и пеят на своите езици за приятелство, добросъседство, уважение и толерантност. Фолклорни танци ще разкрият красотата на традициите на различните общности.

 

Жители на района, малки и големи ще се включат в творческо ателие за апликации на българска шевица. С тях ще подредят специално пано „ЗАЕДНО в район „Източен“. То ще бъде подарък за членовете и гостите на клуба. Обединени от желанието за един по-благороден и пъстър свят, където толерантността е добродетел, присъстващите ще потърсят хармония и в многообразието на изкуството.

 

Образователен филм ще ги запознае с историята на традиционното за турци и роми изкуство за рисуване върху вода Ебру. Празникът ще продължи с демонстрация на живо как се създават картини с древната техника. Всеки от присъстващите ще може да се включи и да създаде своя творба. Обединени в различията на нрави, култура и традиции, участниците ще си тръгнат обогатени с емоции, впечатления и нови приятелства.

 

Вкусът и пъстротата на празника ще се допълнят и с дегустация на традиционни храни за различните етноси.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…