Print this page

Невинаги да проспивате ранните часове на утрото е полезно. Даже никак, но има много хора, включително и аз, които обичат да си поспиват. Оказва се, че ако се будите рано (не е нужно да е по първи петли), животът ви ще бъде по-подреден и ползотворен. В следващите няколко реда ще ви изброя причини, поради които е по-добре да ставате в 7, отколкото да се излежавате до късно.

1.       Имате повече време за себе си – независимо дали ще го прекарате в пиене на кафе и слушане на музика или сънено ще размишлявате за нещата от живота и живота в нещата, това ще бъде само и единствено ваше време, което никой не е в състояние да ви открадне.

2.       Денят ви няма да започне в горещина – летните жеги са особено демотивиращи. Ако се будите по-рано обаче ще бъдете по-свежи и жизнени през целия ден.

3.       Имате време да планирате деня си – колкото по-рано направите плана си за деня, толкова по-ползотворен и ефективен ще бъде той. Така ще можете да подредите задачите си по приоритети, да ги организирате по часове, ако се налага и при добър план ще ви остане дори малко свободно време.

4.       Ще започнете да закусвате – храненето е особено важно, особено първото такова за деня. Не случайно диетолозите препоръчват да пропуснете вечерята, но не и закуската. Набавяйки си нужните хранителни вещества в началото на деня, ще бъдете жизнени и енергични през целия ден, а ако продължите да го правите ще избегнете множество здравословни проблеми.

5.       Утрините не винаги са, за да тичате към работа. Използвайте ги, за да прекарате повече време с децата и семейството си, за разходка на кучето или време за фитнес. Не е нужно да премижавате с чаша кафе на дивана.

6.       Всички успешни хора го правят. Много от нас са демотивирани или откровено мързеливи и непрестанно се оплакват, че нямат време за всичко. В статия за Ню Йорк Мегъзин, Джак Дорси, основателят на туитър, споделя, че неговият ден започва в 5:30. Той ползва времето преди работния ден за медитация.

7.       Ще бъдете няколко крачки пред останалите – докато вашите колеги и приятели все още мързеливо се излежават по леглата си, вие вече ще сте отметнали няколко от задачите си, ще сте информирани с новините за деня, което ще ви издърпа от състоянието на вечно закъсняващите и бързащи хора по улицата.

8.       Ранното ставане развива креативността – научно доказано е, че ако отметнете от списъка най-неприятните задачи рано, това ще повиши удовлетворението ви от самите вас. А и ще си останат само приятни занимания. Това пък води до прилив на ентусиазъм и щастие. Спокойното съзнание е по-креативно, отколкото, ако работите под напрежение.

Оказва се, че ако се будите два часа по-рано, много от напрежението и проблемите, които си втълпявате, че имате, просто ще паднат от плещите ви. Това са 14 часа повече на седмица и 60 часа повече на месец, които можете да оползотворите, както сметнете за добре. Дали ще ги прекарате в леглото или ще създадете свой собствен ритъм – изборът е ваш.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…