Камбаните на всички храмове под тепетата озвучиха шествието за 24 май

Нека помним, че българското училище е рожба на българската църква, каза дядо Николай през множеството

Мажоретки, момичета с народни носии, момчета с икони, знамена, балони и цветя, и празнично пременени учители изпъстриха пространството пред църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ на площад „11 май“ до Хуманитарната гимназия. По традиция Пловдив почита българските първоучители на това знаково място, защото имено там  е било школото, чийто даскал Найден Геров пръв поставя началото на най-българския празник.  

Тържествата за Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост започнаха с връчване на Почетен знак, Почетна значка на град Пловдив и грамоти в Актовата зала на гимназията. Празничната литургия в храма отсреща „Св. св. Кирил и Методий“  бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. В 10.00 ч. вратите на храма се отвориха и към площада се отправиха  официалните лица, гостите и свещениците, а там вече ги чакаха хилядите ученици и стотиците учители от града.  

„Скъпи учители, това е нашият празник, Празнувайте! Нека се гордеем с мисията и призванието си. Скъпи ученици, дерзайте! На нашата родина са нужни смели млади и най-вече образовани хора. Пожелавам много лекота в делата, много увереност и много вдъхновение.“ Това каза в празничното си слово Иванка Киркова, началника на РУО – Пловдив. Тя призова всички да се обърнем назад към миналото, за да можем смело и уверено да продължим напред към бъдещето.

Тържеството продължи с празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. В словото си той напомни, че Свети Кирил и Методий са преди всичко духовници, български учители и просветители. „Нека помним , че българското училище е рожба на българската църква. Нека знаем, че е добро и полезно душите и сърцата на децата, и българската младеж да се просветят със знанието, с вяра, благочестие и християнска благодетел.“ Владиката поздрави всички преподаватели и учители, като им пожела „с чест и достойнство, с усърдие и благословен труд да осъществявате божественото призвание да преподавате доброто знание.“

Пред паметника на Солунските братя цветя положиха: Областният управител Здравко Димитров, председателят на Общински съвет-Пловдив Савина Петкова, зам.-министърът по култура Амелия Гешева, бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който е на официално посещение у нас, бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68-ма бригада "Специални сили" и много други.

След думите на водещите „Ботев нарече техният ден празник, а Вазов изпя гордостта на един народ, че и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат“, празничното шествие пое. Представители на държавата, армията и църквата застанаха в първата редица, зад тях се наредиха отличените учители. Най-отпред водеше  Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър Пловдив и група знаменосци от ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, носещи и иконата на светите братя.

За първи път, тази година по пътя на шествието има 6 отделни сцени с програма. Изборът не е случаен. Шест е броя на буквите в думата ЗАЕДНО – мотото на Пловдив за 2019-а, когато градът ни ще е Европейска столица на културата.  

Камбаните на всички храмове под тепетата озвучиха шествието за 24 май. То премина по Главната улица на Пловдив и достигна площад "Централен", където продължава с богата културна програма.    

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…