Археолозите са попаднали на над 40 гроба от Зрялото Средновековие

Едно от телата е открито в нетипична за християнските обичаи позиция

Стефка Георгиева

Пловдив не спира да ни изненадва с неочаквани археологически и исторически разкрития. Откритие след откритие се нижат като броеница в града под тепетата, а нова находка изумява не само жителите на квартал „Каменица“, но и археолозите, които работят на обекта. Малък некропол се появи на ул. „Осъм“ 11, които оформя интересен триъгълник между себе си, Малката и Голямата базилики. По темата се свързахме с археолог Елена Божинова, която ни разказа повече за работата и разкритията, които се провеждат по обекта.

Работата на „Осъм“ 11 е започнала преди около 10-тина дни, а откритието е абсолютно изненадващо и неочаквано. Малък некропол от Зрялото Средновековие, края на 12 и началото на 13-ти век, се появи пред очите на екипа, който работи на място. До момента са разкрити около 40 гроба, а трупополагането е традиционни за християнските обичаи. Ръцете са свити в лактите, а дланите са положени върху корема. Изключение прави само един от гробовете, който се оказва повече от интересен. Тялото е положено в поза ембрион, свито с колене към гърдите, абсолютно нетипично за християнските традиции, а догадките тепърва започват. Археолог Божинова сподели, че до момента екипът има две предположения. Първото от тях е, че погребаният човек е криминално проявен и поради тази причина е положен в тази поза. Второто предположение е, че човекът е бил болен, получавал е гърчове и поради тази причина ставаме свидетели на нота нетипично трупополагане. „Случаят не е уникален, но се среща изключително рядко. Предстои да дадем останките на специалист антрополог, който да ни даде повече информация за това. И да се обърнем към литературата, разбира се“, заяви Божинова.

Самият некропол е беден на накити. Открити са само малки обеци, принадлежали на деца. Макар археолозите да не са открили много бижута, се натъкнаха на нещо далеч по-интересно.

Два каменни зида се появиха на парцела, по който работи цял екип специалисти. Зидовете също са от Средновековието, а единият от тях вече прикова погледите. Той е изграден от квадри – добре обработени каменни блокове и към момента се предполага, че е част от значима за времето си сграда. Не е ясно, обаче, дали обектът на „Осъм“ 11 е бил част от укрепения град или се е намирал извън него. Божинова хвърли светлина върху обектите в съседство, за които има информация. В близост има проучени парцели, които говорят за работилници и жилищни квартали. На югозапад от „Осъм 11“, пък е имало производствен квартал.

Тепърва предстои обстойно проучване и навлизане в дълбочина на обекта. Очаква се достигане на останки от Римския период, който винаги пробужда огромен интерес. „Да се надяваме, че времето е пощадило археологията, която се намира на обекта“, заяви на финала археологът.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…