Print this page

Занаятчийската чаршия на улица „Стръмна” с потенциал да се превърне в топ туристическа атракция

Днешните  стопани са майстори, които работят и творят с ръцете и сърцата си, посрещат посетители и делят одаите на четирите възрожденски къщи (ГАЛЕРИЯ)

Много скоро там ще се провеждат и курсове и обучения

Пловдив си върна своята занаятчийска чаршия едва от половин месец, но тя вече има потенциала да се превърне в една от най-посещаваните забележителности в Стария град.

Туристи от близо и далеч, но и пловдивчани, се тълпят пред китните къщи на майсторите на улица „Стръмна”, за да омесят хляб заедно с тях, да направят свои грънци или да разберат тайните на плъстенето и тъкането.  Отиват на улицата на занаятите, за да се телепортират в друга епоха. Е, и да тракнат едно селфи.

Стръмен е пътя до красивото, но си заслужава, казват майсторите, открили своите дюкяни и ателиета на чаршията в сърцето на вековния град. Доскоро занемарените и пусти къщи по тесния калдъръмен сокак бяха ремонтирани и сега живеят нов живот. Там днешните  стопани са майстори занаятчии, които работят и творят с ръцете и сърцата си, посрещат посетители и делят пространството на общо четирите възрожденски къщи.

Първото нещо, което ще усетите, когато приближите Улицата на занаятите, е изкушаващият аромат на прясно изпечен хляб. Той идва от Къщата на Майстор хлебаря, където съблазняват различни хлябове, питки, чабати, фокачи, сиренки и какво ли още не. 

В пекарната децата могат сами да омесят своите питки, а Майсторът ще им ги опече. Вкусните хлебчета можете да изядете с кафе, компот, ошав или айран, а много скоро ще има и домашна лимонада. Тук газирани напитки няма да намерите. Няма как да не отбележим, че това е едно от малкото места, където може да се насладите на истински ръчен хляб. Такъв в Европа изработват едва 11 пекаря, а в България - само Майсторът и неговите чираци.

След като хапнете и се освежите – препоръчваме да го направите в спокойната и уютна градина – непременно се разходете из ателиетата на различните майстори. Те, освен че ще се радват да ви посрещнат, с готовност ще ви разкажат за своя занаят и ще ви предразположат не само да наблюдавате, а и да се включите в работата им.

А занаятите са толкова разнообразни, че няма как да не намерите нещо за себе си. В ателието по стъклопис можете да се сдобиете с красив стъклен съд или ароматна свещ, декорирана с истински листенца от липа, теменужка, роза или ружа.

Не пропускайте да посетите и ателието по плъсти и национални кукли, за да се докоснете до този стар и магичен занаят. Всъщност в цели три ателиета на „Стръмна“ се правят плъсти, може би заради практичността и широкото приложение на тази техника. За мокрото плъстене са нужни единствено вода, сапун, вълна и въображение, а за сухото – игла, а изделията могат да бъдат толкова разнообразни – килими, пана, обувки, чанти, дрехи, бижута и играчки.

Задължително минете и през ателието за керамика. Малко хора остават безразлични към това как една топка глина може да приеме толкова различни форми и приложения. Керамиката е съществувала много преди нас и днес тя продължава да привлича хората с това, че напомня за упорството и изобретателността на предците ни.

На улица „Стръмна“ не просто ще похапнете вкусен хляб и щ се сдобиете с нещо красиво, което да отнесете вкъщи – плъстен шал или пано със символика, вдъхновена от Чипровските килими, шарена чашка, весела играчка или красиво украшение за дома. Във всяка от четирите къщи ще ви въвлекат във вълшебния свят на ръчния занаятчийски труд.

Може би винаги сте мечтали да се докоснете до някой занаят, но животът ви е отвел в друга посока. Така се случва с един от посетителите, който цял живот е искал да се занимава с керамика, но вместо това е станал инженер. Или пък желаете да подарите на детето си един ден изпълнен с творчество и забавление. Интересът на хората към занаятите обнадеждава майсторите, че изкуството им, съществувало много преди тях, ще продължи живота си.

Улица „Стръмна“ ще ви посрещне и на вашия специален повод. Мястото е изключително подходящо за детски рожден ден, а занаятчиите желаят да организират и момински партита, където по стара българска традиция жените ще могат сами да изработят чеиз за булката.

Много скоро там ще се провеждат и курсове и обучения, а от юли известни български готвачи ще гостуват в пекарната и заедно с Майстора ще пекат хляб, сладкиши и торти, което ще може да се наблюдава през интернет.

В този свят на масово производство и презадоволеност на потребителя, хората все повече имат нужда от нещо автентично, нещо уникално и изработено не само с ръцете, а и със сърцето. Именно това ще намерите на улица „Стръмна“.

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…