Колко струва да сключиш брак в паметник на културата?

Младоженците плащат между 300 и 1200 лева за сключване на граждански брак в избрани обекти

Стефка Георгиева

Все по-често можете да видите семейни тържества в Стария град. Великолепните възрожденски къщи стават предпочитани места за провеждането на сватбените обреди на много млади хора не само от Пловдив. Младоженци, кумове, родители и приятели на младите семейства се стичат от близо и далече, за да отпразнуват запомнящия се ден с влюбените. Колко струва, обаче, да се венчаете в резервата на Стария град или в пределите на друга градска забележителност? Точно с това ще ви запознаем днес.

Бракосъчетанието в красивите къщи се превръща в истинска атракция през последните месеци. Все повече хора избират да заложат на типично българското и да преживеят сватбения си ден по наистина специален начин, бягайки от модните тенденции. Общо 8 са обредите, които са извършени на територията на Стария град през изминалата година. Ако и вие планирането да се вречете на половинката си в близките месеци или година, ето малко любопитна информация.

Интересен факт е, че по-голямата част от сключените бракове в историческия резерват са от смесени двойки, т.е. българин и чужденец. Един от най-любопитните примери, които ни разказаха, е фалшива сватба. Какво имаме предвид? Американка с български корени получава наистина уникален подарък. Баща й е българин, емигрирал преди десетилетия, но продължава да напомня за корените си. Така след като дъщеря му се омъжва в Америка, той и подарява сватбено тържество в една от възрожденските къщи. По този начин младото семейство празнува два пъти – веднъж в Съединените щати и втори път в античния Пловдив.

Ако желаете да сключите граждански брак в някоя от възрожденските къщи, това удоволствие ще ви струва 300 лева. Ако желаете да направите сватбената си или друг вид професионална фотосесия, пък,  ще ви коства 100 лева на час, а хонорарът, който ще заплатите на предварително нает от вас фотограф е съвсем друга тема. Цената за провеждането на същото събитие на Римския стадион отново е 300 лева, а Античния театър се причислява към друга категория обекти. За да се бракосъчетаете на античната сцена (отново говорим за граждански брак), ще трябва да извадите от джоба си 1200 лева за провеждането на кратката церемония.

От Общинския институт „Старинен Пловдив“ заявиха, че за миналата година има проведени 2 бракосъчетания под мраморните стълби на Античния театър. Възрожденските къщи се оказват предпочитани за друг обреден ритуал в бракосъчетаването, а именно взимането на булката. Една булка е изведена от къща Хиндлиян и пет от Балабановата къща за 2016-та година. Разбира се, тъй като не говорим за церемония, а друга традиция от българските обичаи, цената се променя. Взимането на булка от възрожденска къща спада към графата „Сватбени и други тържества“ и ще ви струва 720 лева да търсите скрити обувки и символични да бутате вратата на някоя от къщите, че да си откраднете бъдещата съпруга. Тук поясняваме, че вратите не се бутат наистина, а просто се спазва ритуала.

Много млади двойки, живеещи в България, не могат да си позволят подобни разходи и намират алтернативен вариант. Провеждат единствено сватбената си фотосесия в някои от паметниците на културата или в двора, прилежащ към възрожденските сгради. Все по-често можете да видите сватбени снимки на млади семейства от двора на Етнографския музей, Балабановата къща, а защо не и по някои от тепетата в Пловдив, които все още са с безплатен достъп. Така едновременно ще имате прекрасна фотосесия и ще спестите средства за наем и такси на сградите.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…