Повече от 50% от възрастните хора, настанени в социални домове, нямат близки роднини или децата и внуците им са далеч в чужбина, в резултат на което много от тях прекарват оставащите си години в самота и изолация

Всяка събота през лятната ваканция можеш да донесеш много радост в дома, като се включиш в приятни занимания, игри и разходки

Чрез ежеседмично организирани посещения в Дом за стари хора „Св. Василий Велики“ в Пловдив инициативата „Заедно при баба и дядо“ цели да внесе положителна енергия и добро настроение в ежедневието на откъснатите от социалната среда възрастни хора. Всеки желаещ може да се включи всяка събота от 10.00 до 12.00 часа до 9 септември и да участва в приятни разговори с възрастните хора, да поиграе на карти, шах или „Не се сърди човече“с тях, да почете, да се разходи или пък да се позанимава с художествени и друг тип дейности.

Инициативата се организира от Фондация „Поколения заедно“ с цел да върне чувството за пълноценност и усмивка на откъснатите от социалната среда възрастни хора. Повече от 50% от възрастните хора, настанени в социални домове, нямат близки роднини или децата и внуците им са далеч в чужбина. В резултат на това много от тях прекарват оставащите от живота им години в самота и изолация.

В същото време, част от възрастните хора са пълни с енергия, способни да бъдат изключително полезни със своите професионални знания и богат житейски опит, които с вълнение биха споделили на младите си събеседници.

В инициативата може да се включи всеки желаещ да подари внимание и грижа, като непълнолетните трябва да представят подписана от родител или настойник декларация за информирано съгласие. От доброволците се изискват също  коректност и отговорност към поетите ангажименти, отвореност в комуникацията и конфиденциалност по отношение на споделеното от възрастните хора, а в замяна освен страхотни емоции и чувство за полезност, ще получат и сертификат за участието си.

Желателно е участието да се заяви предварително, но и присъединяването на място също е възможно. Организаторите препоръчват доброволците да се подготвят с удобно спортно облекло, любима книга, настолна игра или пък топка. По желание могат да донесат и малка почерпка за един възрастен човек.

Домът за стари хора „Св. Василий Велики“ се намира на ул. „Коматевско шосе“ № 28, а всеки който иска да заяви участието си може да го направи ТУК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…