Вече 15 школа са с внедрени облачни технологии

Обучават преподавателите от града в модерен нов център

Пловдив е с едни гърди напред пред другите общини у нас по съвременни технически инструменти за учителите и децата. Вече 15 школа са с внедрени облачни технологии, а до 2019 всички общински училища в Пловдив ще са качени на облак. Това каза зам.-кметът по Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” Стефан Стоянов.

Както ви съобщихме още в началото на тази година, градът ни е пионер по изнасяне на целия учебен процес в облака, а програмата стартира още преди две години. Пророческите думи на Стоянов продължават да се сбъдват.

Поредната стъпка в тази посока бе прекрачена днес с откриване на Центъра за творческо обучение в Дома на културата днес. Центърът е партньор на Община Пловдив в процеса на обучение на преподавателите и педагози, които ще използват  виртуалното пространство в работата си.

Новият Център за трансфер на технологии е създаден в партньорство с Община Пловдив като подкрепа за смисленото внедряване на технологии в българското образование. Замислен е като място за учене, преподаване, както и за разработка и адаптация на педагогически иновации, най-вече в сектора на средното образование, това разказа на представянето на пространството, което се намира на партера в Дома на културата Александър Ангелов - управител на центъра. 

"Ние не носим иновациите в Пловдив, а развиваме Иновациите в Пловдив", заяви Александър. По думите му Общината тук е най-напред в България по внедряване на облачни технологии в училищата и затова си партнират успешно през последните две години. През 2016-а организацията е обучила учители и внедрила платформи в няколко основни училища, сега наред са преподаватели от средните школа в града.  

"През миналата година започнахме пилотно с 8 училища, а тази още 15. Част от стратегията ни е до края на 2019 година всички общински училища да бъдат обхванати и да имат достъп до облачните системи. В страната има още няколко училища, работещи по този начин, ние обаче сме първата администрация, която въвежда ясна стратегия и цели", коментира зам.-кметът по образование Стоянов.

Вчера започнахме ремонта, а днес отворихме, каза полу на шега Ангелов и изреди новите технологии там. Огромната стена е със специална боя, която позволява да се ползва вместо бяла дъска – може да се пише с маркер и да се почиства. Освен това се ползва и вместо екран за проектиране на презентации по време на обученията. 

Автор на идейния проект за интериора на Център за трансфер на технологии е архитект Галя Славова. Дизайнът на средата е подчинен на запазената марка на Център за творческо обучение „Креативна класна стая“™, което предполага удобства за екипна работа, подходящи устройства за създаване и визуализация на съдържание, преносими компютри, таблети и смартфони, зарядни станции без кабели, безжична мрежа и свързаност.

Екипът използва създадените от тях зарядни безжични станции, както и хибрид между стол и компютърно бюро. Ангелов презентира концепцията за ЗарядBox -  станция за зареждане на до 6 лаптопа и пано с джобове за едновременно на до 10 устройства.  

Мисия на Център за творческо обучение е подобряване на образователна среда в България чрез развиване на ключови компетентности, разкриване потенциала, както на учащи, така и на обучители-специалисти, и създаване на конкурентноспособни кадри, успешни в професионалната и в социалната сфера на своя живот.

В работния график на новия Център за трансфер на технологии вече са планирани дейности като изработване на програми и занятия за учебния предмет “Компютърно моделиране”, обучения на директори на училища  за “Дизайн и внедряване на ИКТ”, изнесени обучения на студенти и учители от Пловдив и региона, както и обучение на специалисти по информационни технологии.

Междувременно екипът работи и върху въвеждането на асистенти с изкуствен интелект и други интерактивни елементи.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…