Един тон варовик на прах ще бъде разпръснат със самолет над специално определено място в околностите на Пловдив, в рамките на артистичната намеса "Отместване на границите” на австрийския куратор Валтер Зайдл. Подобна акция досега не е реализирана в България нито като мащаб, нито като концепция.  Проектът е част от програмата на австрийския културен павилион FLUCA на ул. Отец Паисий в Пловдив, който е съвместен проект на Австрийското посолство и Фондация Отворени изкуства. Избраното за акцията място е терен до село Първенец. Самолетът ще прелети няколко пъти над пространството разсипвайки варовика, който ще произведе специфичен ефект - облак във въздуха, а после и над самата земя. В близост няма хора, и има сертификат за безопасност на праха, успокояват организаторите. На пърформънса ще присъстват артистите, куратора и представители на Австрийско посолство, сред които зам. посланника по културните въпроси Томас Щьолц.

Разхвърлянето на праха е свързано с космическия и слънчевия прах, който всяка година попада на Земята и се смесва с натрупаната по сградите и улиците мръсотия. Всяка година изхвърляме тонове космически прах - явление, се изучава все повече от учените. Отправна точка за този проект на артистите Никол Сикс и Паул Петрич са утопичните 60-те год на миналия век и научно-фантастичните филми от онова време, в които кацането на Луната и човешкото присъствие в Космоса са много често срещани теми. Те пресъздават размерите на Земята, Луната и Слънцето в необичайно съзвездие. Спазвайки мащаба от 1:16 500 000, Земята и Луната са превърнати в бетонни топки с диаметър 77 и 21 см и поставени пред контейнера (Земята) и в тревното пространство до него (Луната, на разстояние от 24 м., отговарящо в съответния мащаб на това в действителност). И докато Луната е много малка и почти невидима в тревата, разстоянието до Слънцето трябва да е на около 9 км от Земята, а самото то с диаметър 84 м. Заради невъзможността да се направи подобна визуализация от бетон, артистите избират да разпръснат със самолет каменен прах, който да илюстрира огромната разлика в размера на планетите и звездите, отново на подобно разстояние. Пърформънсът ще бъде заснет и следата му ще бъде запазена във видео материал, докато каменният прах постепенно се разгражда и изчезва.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…