Един тон варовик на прах ще бъде разпръснат със самолет над специално определено място в околностите на Пловдив, в рамките на артистичната намеса "Отместване на границите” на австрийския куратор Валтер Зайдл. Подобна акция досега не е реализирана в България нито като мащаб, нито като концепция.  Проектът е част от програмата на австрийския културен павилион FLUCA на ул. Отец Паисий в Пловдив, който е съвместен проект на Австрийското посолство и Фондация Отворени изкуства. Избраното за акцията място е терен до село Първенец. Самолетът ще прелети няколко пъти над пространството разсипвайки варовика, който ще произведе специфичен ефект - облак във въздуха, а после и над самата земя. В близост няма хора, и има сертификат за безопасност на праха, успокояват организаторите. На пърформънса ще присъстват артистите, куратора и представители на Австрийско посолство, сред които зам. посланника по културните въпроси Томас Щьолц.

Разхвърлянето на праха е свързано с космическия и слънчевия прах, който всяка година попада на Земята и се смесва с натрупаната по сградите и улиците мръсотия. Всяка година изхвърляме тонове космически прах - явление, се изучава все повече от учените. Отправна точка за този проект на артистите Никол Сикс и Паул Петрич са утопичните 60-те год на миналия век и научно-фантастичните филми от онова време, в които кацането на Луната и човешкото присъствие в Космоса са много често срещани теми. Те пресъздават размерите на Земята, Луната и Слънцето в необичайно съзвездие. Спазвайки мащаба от 1:16 500 000, Земята и Луната са превърнати в бетонни топки с диаметър 77 и 21 см и поставени пред контейнера (Земята) и в тревното пространство до него (Луната, на разстояние от 24 м., отговарящо в съответния мащаб на това в действителност). И докато Луната е много малка и почти невидима в тревата, разстоянието до Слънцето трябва да е на около 9 км от Земята, а самото то с диаметър 84 м. Заради невъзможността да се направи подобна визуализация от бетон, артистите избират да разпръснат със самолет каменен прах, който да илюстрира огромната разлика в размера на планетите и звездите, отново на подобно разстояние. Пърформънсът ще бъде заснет и следата му ще бъде запазена във видео материал, докато каменният прах постепенно се разгражда и изчезва.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…