Четвъртата фаза от проекта за развитие на квартала на творческите индустрии ще се осъществи с френска подкрепа

35 000 лева отиват за реализация на артистичните прояви

Фондация „Пловдив 2019“ продължава усърдна работа по реализирането на проекта Пловдив Европейска столица на културата. В първия ден на месец август, фондацията пуска отворена покана за участници, които желаят да реализират свой проект на територията на артистичния квартал Капана. За успешното реализиране на 4-та фаза от проекта за развитие и устойчивост на квартала, „Пловдив 2019“ ще сътрудничи с френски специалисти. Освен по линия на квартал на творческите индустрии, нашенци ще си партнират с френските приятели по още 2 проекта: Махала и връзката между Пловдив и Марсилия (ЕСК 2013). Припомняме, че Марсилия бе един от първите градове, които подкрепиха кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа.

Всеки ще може да кандидатства по отворената покана, като изпрати своя проект, който да представи френската култура по павираните улици на пловдивския квартал. За целта, кандидатите могат да изберат както да си сътрудничат с френски културни институции или артисти, така и да вплетат и представят проекти, които се движат и реализират в тази линия, но без френско участие. 

Целта на фондацията е да внесат културно съдържание в Капана, като това може да се случи чрез гастрономия, литературни четения, концерти, спектакли и какво ли още не. 

Общият бюджет за отворената покана е 35 000 лева, които се дават по равно от френските сътрудници и „Пловдив 2019“. Ограничение в бюджета на кандидатстващите проекти няма. „Ако имат достатъчно интересен проект, цялата сума може да отиде само за него. В противен случай, тя ще бъде разпределена между няколко от кандидатстващите проекти“, заяви Светлана Куюмджиева. 

Междувременно, до края на месеца, пловдивски артисти от всички сфери на изкуствата могат да кандидатстват за „Училище на спектаклите 2017“, което ще се проведе между 30 септември и 7 октомври. По това време, представители на 6 страни ще обучават родните артисти, а журито, което ще оценява техните проекти и идеи е позиционирано в МАнчестър. 

„Училище на спектаклите 2017“ е с фокус р. Марица и остров Адата. Обучението е безплатно и е предназначено за изграждане и развиване на умения, свързани с основни техники от сценографията, аудио-визуалните изкуства, работа с огън, пърформанс и инсталация. Фондацията дава възможност на 15 индивидуални артисти и творци от сферата на визуалните и изпълнителските изкуства да се включат в обучението, а ако все още не сте заявили участие, можете да го направите до края на месец юли на сайта на фондацията.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…