Целта на визитата бе да бъдат обсъдени възможностите за взаимноизгодно сътрудничество в областта на културата между град Пловдив и градове в Китай, както и възможностите за промотиране на Пловдив ЕСК 2019  в Китай

Заместник-кметът  по култура и туризъм на Община Пловдив  Александър Държиков се срещна вчера в Пловдив със съветника  по културните въпроси в посолството на Китай в София - г-н ГУ Хонсин и секретаря на посолството- г-н Сюй.  

В срещата, осъществена по инициатива на посолството участваха още Кирил Велчев – изп.директор на Общинска фондация „Пловдив – 2019“, Виктор Янков – заместник-директор, отговарящ за международните връзки, Кръстьо Белев – председател на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие, дългогодишен  представител на страната ни в Генералното консулство в Шанхай и един от най-добрите познавачи на Китай, Катя Стайкова  - Директор „Връзки с обществеността“ на клъстер „Тракия икономическа зона“, Сабина Попова – представител на Българо-китайска асоциация за бизнес развитие в офиса в китайски град Шенжен, побратимен на Пловдив, както и представители на общинската администрация.

Освен опознавателна, целта на визитата бе да бъдат обсъдени възможностите за взаимноизгодно сътрудничество и активизиране на отношенията в областта на културата между град Пловдив и градове в Китай, както и възможностите за промотиране на Пловдив-  Европейска столица на културата -2019  в Китай.  

Заместник-кметът Александър Държиков запозна гостите с основните прояви – фестивали и големи значими събития от Културния календар на община Пловдив, както и с механизма за кандидатстване за участие на артисти от чужбина и Китай. Той представи подробна информация и за структурата на община Пловдив, свързана с реализирането на културната стратегия на града, промотирането на културно –историческото наследство и развитието на туризма, в т.ч.за работата на ОП „Туризъм“, Дирекция „Култура и културно наследство“, ОИ „Старинен Пловдив“, четирите регионални музея, ГХГ и други.

Представителите на ОФ „Пловдив 2019“ разказаха за целите и задачите на фондацията, за това какво предстои в близко бъдеще и заявиха готовност за активно сътрудничество с посолството за осъществяване на съвместни инициативи. „Европейска столица на културата вече е световен проект“ – около това твърдение на международни експерти и дипломати се обединиха всички участници в срещата. В контекст на това изказване, китайските гости споделиха, че вдъхновени от темата,  страните от Североизточна Азия също са направили свое обединение за „културна столица“ и искрено се надяват през 2019, точно китайски град да бъде във фокуса и да си партнира с Пловдив. Бяха обсъдени различни идеи и възможности за сътрудничество, по реализацията на които бяха набелязани конкретни стъпки.

В края  на срещата участниците си размениха протоколни подаръци и си направиха обща снимка за спомен.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…