Историята на храма "Св. Преображение Господне" е съвременна приказка за сговорна дружина и споделени средства

Най-новата православна църква на Пловдив чества своя празник днес

"Св. Преображение Господне" се намира кв. "Хан Крум" в пловдивският район „Тракия“. Допреди пет години в  най-големия квартал под тепетата, който като численост на населението сам по себе си би бил един от големите градове в България, нямаше православен храм.

На 6 август, тракийци отбелязват Храмовия му празник в денят, в който Църквата чества Светото Преображение Господне. Тази църква е сред малкото построени в демократичната история не само на град Пловдив, но и на цялата страна. Историята на тази църква е съвременна приказка за сговорна дружина и споделени средства.

Първата копка на храм в ж. к. Тракия е направена на 23 май 2011 г. от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. На събитието присъстват архимандрит Арсений, свещеници от епархията, основният ктитор на храма Петър Манджуков, кметът на града Славчо Атанасов, районният кмет Гиньо Матев, кметът на район „Западен” Здравко Димитров и множество миряни от квартала и града. Уверението на  изпълнителите,  че до една година този Божи дом ще бъде построен, бе изпълнено.

Новият храм има две камбанарии и площ от 700 кв. м., която е съпоставима с размерите на митрополитския храм “Св. Марина” в Пловдив. Иконостасът е дело на майстори-дърворезбари от с. Момчиловци, Смолянска област. Иконите на иконостаса и Разпятието на Иисус Христос са били изписани от художника-реставратор Стоян Илиев Белев от гр. Велико Търново. Шестте камбани са закупени от дарителят Иван Димов Михайлов закупи 6 камбани.

На 9 юли 2012 г., в навечерието на празника Неделя на Всички светии, е отслужена Празнична вечерня, възглавена по покана на Пловдивския митрополит Николай от  Константийския епископ Антоний,  тогава викарий на   Западно- и Средноевропейския митрополит. Гости на духовното тържество са били Плевенският митрополит Игнатий, Величкият епископ Сионий, Агатоникийският епископ Борис, игумен на Бачковската света обител, Браницкият Епископ Григорий, игумен на Троянската света обител, архимандрит Дионисий и архимандрит Арсений. В края на вечерното богослужение епископ Антоний приветства епархийския митрополит Николай от името на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон и поздрави ктитора на храма  Петър Манджуков, основен дарител и спомоществувател за изграждането на този величествен храм в квартала.

На следващия ден Митрополит Николай отслужва и първата света Божествена Литургия в новоосветения храм в съслужение с гостите архиереи и свещеници от града и епархията. 

След края на тържественото богослужение Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай по решение на Пловдивския епархийски съвет отличи ктитора Петър Манджуков със звание „Архонт на Пловдивската митрополия” и орден “Св. ап. Ерм” - на името на покровителя на гр. Пловдив. Владиката връчва и грамоти на всички, които са подпомогнали за украсата на храма и около него, както и на областния управител Здравко Димитров, на кмета на града Иван Тотев,  на районния кмет Костадин Димитров. Общината и районното кметство създадоха парк край новоосветения храм. 

Грижите за благолепието на „Св. Преображение Господне” продължават и през следващата година. Паркът бе озеленен, бяха засадени 15 палми, а ктиторът Петър Манджуков достави от Италия детска площадка, която Пловдивският митрополит Николай освети на 1 юни 2013 г. - Денят на детето.  Всеки четвъртък в двора на храма се раздава топла храна за нуждаещите - над 300 порции.  

Витражът на южния вход на храма е поставен през юли 2013, като голяма част от стойността на неговата изработката е поета отново от дарители миряни.

Началото на изографисването на храма е дадено на 5 април 2016-а. Екип от художници-реставратори Росен Апостолов, Стоян Велев и Стоян Иванов  работи усърдно по вътрешното изписване. Още през миналата година са завършени куполът и южната страна на храма. Очаква се  през 2017 г. изографисването да завърши.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…