Първата българска актриса пробила в Холивуд е пловдивчанка

Тези и хиляди други интересни факти стават ясни от новото издание „Енциклопедия на Пловдив“ на Божидар Тотев

Картина на автора, на която е изобразен Капана, краси корицата на тома

Това е изключително ценна книга, която няма как да пропуснете. Това е половин вековен труд, който ще ви направи още по-горди от факта, че сте родени или живеете в шестия най-стар жив град на планетата.

„Енциклопедия Пловдив“, издание 2017, ще се роди официално утре в рамките на „Сцена на кръстопът“, защото авторът ? Владимир Тотев няма спонсори, а само приятели и животът му е свързан не само с Града на тепетата, а и с Пловдивския театър.

Няма Виенско колело, а Пловдивско колело! – този факт е отбелязан в Британската, Френската и Немската енциклопедии, а българите и в частност пловдивчани, ще го научат за пръв път от тук. Разказа го пред репортер на Под тепето Божидар Тотев*, представяйки ни мечтата на живота си – „Енциклопедия Пловдив“.

През 1826-а година по нашите земи минава английският пътешественик Питър Мънди и вижда за пръв път атракцията и е изумен от нея. Вестта  за Пловдивското колело, което тогава е задвижвано от жива сила, достига до Европа, благодарение на него, разказва Божидар.

Накрая на книгата има 10 страници, които разказват какво е дал Пловдив на света и България. Никъде другаде няма да разберете, че:

В Пловдив е направена и украсена първата у нас Коледна елха

В Пловдив е направена първата художествена изложба

По времето на Първото световно изложение пловдивчани са първите българи, които виждат електричество. За пръв път им е демонстриран електрически ток. 

Първата българска актриса играла в Холивуд, режисирала и играла във филми на Фелини Чинечита е пловдивчанката Мара Чуклева

Емил Арсенов – кино журналист, който има такава колекция, представляваща чест за всеки световен музей …

Поне 15 % от книгата са нови издирени от историята личности и събития, които да бъдат в историята на нашия град, повдига завесата художникът. „Амбицията ми да направя тази книга, а аз съм събирал материали от всички енциклопедии, излезли у нас и не само, че в тях някак си за забравени не само факти, а значими хора, не само за Пловдив, а и за България.“

Със съжаление отбелязва, че в Пловдив „много яко е прескочен“ в националните енциклопедии. Освен това „Енциклопедия Пловдив“ избягва от политическата конюктура през години, от нея няма изхвърлени личности заради политически окраски. В книгата са включени всички, които в един момент са били значими пловдивчани, независимо какво е била политическата обстановка. 

Божидар започва още през юношеските си години да събира, книги- притежава всички написани за Пловдив. Изрязва статии от вестници и списания за Пловдив,. „Ако ще да е една думичка. Нямам представа как се появи тази страст в мен, но… и след това започнах покупката на енциклопедиите, всички книги за Пловдив. Години наред не сам излизал от читалнята на библиотеката. Купувал съм си по 7-8 вестника на ден и така докато се стигна до изданието.“

Авторът разказва, че голяма заслуга за това книгата му да види бял свят има големият пловдивски летописец и негов приятел Мимо Райчев. „Той беше зад гърба ми всяка секунда до издаването на книгата, с фактология, със снимки и с помощ въобще. Показа ми пътя.“

Над 600 страници, изпъстрени с над 2000 личности, сгради, жаргон, случки … Един огромен труд, който вижда бял свят без спонсори. Помагат финансови приятели, които си чакат даденото назаем. Книгата не стига до финансиране от Общинската програма за значими книги за Пловдив, тъй като трябва да кандидатства юридическо лице, а пловдивската печатница отказва поръчката, заради по-голяма. Сега енциклопедията се печата в София и пристига с аромат на мастило за презентацията си утре.

На корицата авторът -художник е нарисувал красива улица от квартал Капана.

Организаторите на 21-вото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ имат удоволствието да ви поканят на представянето на „Енциклопедия на Пловдив“ с автор Божидар Тотев на 13 септември, сряда, от 18 часа в Камерна зала на Драматичен театър Пловдив. Енциклопедията ще бъде представена от доц. д-р Михаил Грудев – председател на Държавна агенция „Архиви“.

*Художникът Божидар Тотев е роден през 1947 година  в Пловдив. Работи в ДТ“Н.О.Масалитинов“ от 1969 до 1971 г. и в Института за паметници на културата при реставрацията на Къща Ламартин в Стария град през 1971 г. От 1976-а живее в Смолян. Работил е в Дома на армията и Родопския драматичен театър. Посвещава на този труд 50 години от живота си, събирайки материали. Последните 10 са посветени на оформянето на“Енциклопедия Пловдив“. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…