Остарелите армирани стъкла в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей - Пловдив ще бъдат подменени с нови прозрачни поликарбонатни плоскости. Ремонтът започна веднага след Нощта на музеите и галериите и ще продължи около месец - вероятно до средата на месец октомври. Проектът е на арх. Станка Бозаджиева, лицензиран архитект за проекти-културни ценности, а всички действия са одобрени и съгласувани с института за паметници на културата, разказа директорът Стефан Шивачев.

Вместо армираните стъкла, които не са оригинални от изграждането на сградата, а са поставени около 50 години след построяването ѝ - през 1930-те години - ще се сложат съвременни поликарбонатни плоскости. Те ще бъдат два слоя, като горният ще предпазва от слънчевите лъчи и атмосферните условия, а долният е с въздушни камери и ще служи за термоизолация, както и ще придава по-естетичен вид на оберлихта.

Ремонтът се финансира от Министерство на културата по спечелен от музея проект, а институцията съфинансира със свои средства, като цялата сума е около 30 000 лв. Извършва се от лицензирана фирма за ремонт на сгради културни ценности.

Зала "Съединение" е една от най-добрите зали за събития в Пловдив. Отскоро тя има и малък орган, като заедно с рояла си, е често избирана и за музикални изпълнения. Залата има много добра акустика, като е поставена в центъра на сградата на музея. Така оберлихтът осигурява основната светлина за нея. Самата сграда е построена в първите години след Освобождението от арх. Паоло Монтани.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…