Турската общност в града под тепетата отново ще черпи с “гозбата на мира” този петък (6 октомври). Идеята е събитието да се превърне в традиция и да събира всяка есен представители на различни народности и религии в знак на мирно съжителство и солидарност. Първата “Вечер на ашурето” се проведе при голям интерес през октомври миналата година в Дома на етносите, по идея на Ахмед Пехливан – председател на Мюсюлманското Настоятелство и Сдружение „Йешилай“ България. Той е член и на Консултативния съвет към Фондация “Заедно”, представлявана от най-старите етнически общности в Пловдив, които осъществяват редица културни събития.

Tази година в деня на ашурето, всеки ще може да види как се приготвя “гозбата на мира” и да опита от нея абсолютно безплатно. Демонстрацията на открито ще е точно в 12 ч. в петък на обед пред Джумая джамия в центъра на Пловдив. Благотворителният ден се организира с подкрепата на Генералния консул на Турция в града Хюсейин Ергани.

Сред всички народи ашурето е познато като “гозбата на мира”. Смята се, че това е най-старата позната рецепта за ястие в света. Легендата разказва, че то било любимият десерт на Ной. Посланията на “Денят Ашуре” са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност и хуманизъм в целия свят и затова ястието се нарича “гозба на мира”. По традиция с ашуре се черпят всички приятели, без значение на техния произход и религия. По време на първото издание на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” през месец май т.г, ашурето бе едно от най-предпочитаните традиционни турски ястия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…