Успешно стартираха прожекциите на новия филм на Стефан Командарев Посоки във Франция. Филмът се разпрострянва на 43 екрана във Франция, като българската му премиера тепърва предстои. Отзивите на френската кинокритика основно хвалят работата на екипа на филма. В България филмът ще се върти от 26 януари.

„Красиво предизвикателство - визуално и съдържателно. Точен разрез на България“ – с тези думи френското издание courrierinternational.com описва представянето на „Посоки“ във Франция. Френското заглавие на филма е “Такси София”. „Сериозен успех е киноразпространението на български филм във Франция в толкова много кина. Пресата също е отлична“, споделя Командарев, който е режисьор и продуцент на филма.

Chacuncherchesonfilm казва, че „Посоки“ е филма на седмицата, а сред коментарите на медиите във Франция четем още: “Мощен филм, езикът на киното е използван с виртуозност” (http://www.chacuncherchesonfilm.fr/). “Яростния ритъм на разказа, неговото майсторство да прехвърля историята от едно такси в друго, щедро поднасяйки контрастни емоции, грабва зрителя.” (http://www.liberation.fr/). “Великолепен и смел!” (http://mondocine.net); „Истински ъперкът!“ (https://travellingue); „Бързо забравяме техническата виртуозност, която се дължи отчасти на режисьора, отчасти на оператора Веселин Христов, за да се почувстваме пленници на реалността на таксито. „Посоки“ е това, което англичаните наричат моментална класика“. (http://boojum.fr). Трябва да поздравим правдивостта на актьорите. Подчертаваме също така качествата на сценария, който ни води от моменти на насилие към епизоди на солидарност без за миг да загуби своята водеща нишка. Смелата режисура държи зрителя без дъх по време на целия филм. Един прекрасен успех! (http://www.revue-positif.net). Ново сърце за България! С филми с такива качества, киното пази своя чар.

Междувременно филмът “Посоки” спечели поредната си награда - Специалната награда на журито на фестивала в Хайфа (Израел) в надпреварата за най-добър филм от Средиземноморието и Балканите. Другата награда в категорията - "Златната котва", взе Агнес Варда. Стефан Командарев и екипът му вече работят по следващия си филм, който е с работно заглавие “Патрулки”, а сценарият следи три двойки патрулиращи полицаи за една нощ в София. „Проектът вече е селекциониран на два много престижни европейски форума за копродукции и има голям интерес към него“, допълва Командарев. 

За „Посоки“:

В рамките на двадесет и четири часа в шест софийски таксита се случват шест истории, повлияни от абсурдите и проблемите на днешната българска действителност. Всички те са обединени от една смърт, която ще даде шанс за нов живот. Шофьорите на таксита са водещите герои, които често са най-точните свидетели на действителността, включително и от тъмната й страна. Някои от тях са принудени да бъдат психолози и терапевти, понякога спасители, други са агресори, трети са жертви. Те са част от истинския живот. Останалите герои на тези истории са клиентите на такситата – различните лица на българското общество. Редуват се както драматични, така и комични епизоди из нощна София.

Във филма ще видим актьорите Ирини Жамбонас, Асен Блатечки, Зуека, Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Васил Банов, Герасим Георгиев – Геро, Иван Бърнев, Стефка Янорова, Николай Урумов и др. Сценарият е на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов, монтажът е на Нина Алтъпармакова, художник на филма е Мария Койчева. Продуценти на филма са Стефан Командарев и Катя Тричкова (Арго филм).

„Посоки“ е подкрепен от: Национален филмов Център – България, Регионален филмов фонд МДМ – Германия, Евроимаж, БНТ, Македонската филмова агенция, КИА Моторс – България, Дарик радио, Yellow Taxi. Филмът е ко-продукция на България, Германия и Македония.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…