Фондация „Пловдив 2019” ще включи читалищата в Пловдив и региона в Европейска столица на културата, като е отделила четвърт милион лева финансирането им. В Деня на будителите, от ОФ-то обявиха днес отворена покана за финансиране на проекти с направление „Читалища: общностно участие и иновации“. Отворената покана с общ бюджет от 250 000 лв. е с максимално облекчени условия за реализация на малки проекти и включване на малки организации. Ще се разпределят не повече от 5000 лв. на проект, при минимално собствено финансиране от страна на кандидата от 20 %, което включва собствено оборудване и сгради. Според договора сумата на финансирането ще се изплаща с 80% аванс.

Като уникален български принос в многообразието на европейската култура, читалищата са основен фокус в програмата на Европейска столица на културата и клъстера „Културата среща хората“. След вдъхновяващото изложение на читалища от Пловдив и пловдивски регион, организирано преди година, сега фондация „Пловдив 2019“ предоставя специална възможност на самобитните общностни центрове и техните партньори да развият проекти и организират събития специално по повод 2019 година.

Поканата е насочена към целия Южен Централен район, който включва областите Пловдив, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик. Могат да кандидатстват, както читалищата в тези области, така и техните партньори, които са приготвили специално проекти по повода, заедно с тях и местните общности. Поощряват се най-разнообразни културни изяви и възможности за обогатяване на културния живот на тези общности, както и за развиване на социално предприемачество.

Срокът за кандидатстване по отворената покана за и с читалища е 31 януари 2018 г. Фондация „Пловдив 2019“ се ангажира с информационни и обучителни срещи за читалищата в областта и региона за 3-месечния период, отворен за кандидатстване. Одобрените събития ще бъдат със срок за реализация до края на 2019 г. и ще влязат в официалната програма на Европейска столица на културата.

Пълният текст на поканата, както и всички документи, необходими за кандидатстването, са качени на сайта на фондацията: http://bit.ly/2z82llP

В началото на 2018 г. предстои още една отворена покана, специално насочена към малки проекти в рамките на програмата, която да даде допълнителна възможност на малките организации да осъществят своите идеи вече в по-широки партньорства.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…