Преди няколко години женският волейбол на Пловдив се блъскаше в залата на стадион Локомотив – един общо взето физкултурен салон, в който публиката стоеше на малки преместваеми трибунки в едната част на залата. Баскетболът пък, когато го имаше, бе в друга скромна, малко по-уютна, но в по-лошо състояние зала – „Академик“.

Днес волейболистките на „Марица“ са в европейската Шампионска лига в голямата зала „Колодрума“, а баскетболният „Академик-Бултекс“ мери умения с лидерите в националния баскетбол и събира стотици в чисто новата зала „Сила“. За разлика от многомилионната зала „Колодрума“, дълго чакана от пловдивчани, коментирана на национално държавническо ниво, използвана за какъв ли не ПР, открита с фанфари и рязане на ленти, то зала „Сила“ изобщо не попадна в центъра на прожекторите. Комплексът просто заработи в средата на лятото без никакъв шум. Срещнахме се с екипа на новия спортен комплекс, за да разберем повече детайли, относно неговото функциониране и планове.

„Сила“ – или както официално се изписва С.И2.Л.А. – всъщност е цялостен комплекс. Основното внимание се привлича от спортната зала, но новата сграда е част от комплекс, заедно с хотел „Алианс“ (под който е ресторант „Копчето“). Това дава възможност на много спортни клубове или цялостни организации да си правят подготовката именно в Пловдив. На едно място те могат да се възползват както от спортната зала, така и от фитнеса, спа-център, басейн и други допълнителни съоръжения. Вече има различни запитвания и преговори с професионални отбори и дори някои национални гарнитури.

От зала „Сила“ споделиха, че бизнес моделът е именно фитнесът, хотелът и спа-центъра да подпомагат финансово спортната зала, която при едно самостоятелно съществуване би се издържала трудно. Така целият комплекс ще може да се издържа с бизнес модел, без да тежи на общинският бюджет. „Не искаме да се сравняваме с Колодрума. Тази зала е съвсем различна и си има свой начин за развитие и не ги възприемаме като конкуренция“, споделиха от комплекс „Сила“. Там могат да се играят и двубои по волейбол, но се случва срещите на Марица и Академик да се застъпват. Въпреки, че е имало такава идея, от Марица все пак са избрали да играят в комплекс „Колодрума“.

В залата вече редовно играе баскетболният „Академик-Бултекс“. Те играят там както срещите от националното първенство, така и от Балканската лига. Залата има лиценз за мачове на европейско равнище. Баскетболният клуб използва и комплекса за възстановяване и подготовка. Най-посетеният мач до момента е бил двубоят с Лукойл преди няколко седмици.

Преди няколко дни в залата бе и дебютният концерт – с изпълнение на Ахат, в което пространството се доказа и като качествено от гледна точка на акустика.

Залата всъщност обединява две игрища. Баскетболното може да се използва също за волейбол, хандбал, футзал и други спортове. До него е игрище за тенис на корт, който също е сертифициран от международната федерация с качествена настилка за професионални срещи. Вече има идеи за различни турнири, но те трябва да бъдат синхронизирани с календара на тенисистите и още е рано да се дават уточнения.

Залата има както постоянни, така и преместваеми трибуни. От спортните събития до момента се доказва, че капацитетът за мащаба на Пловдив е съвсем достатъчен. При най-пълно разширение на трибуните, в нея могат да се съберат около 2600 души.

Целият комплекс е и с голям подземен паркинг, който също работи на бизнес принцип – освен при спортни събития, той може да бъде наеман и като охраняем паркинг от съседите в квартала, както и от клиентите на фитнес центъра. Всички тези бизнес идеи са включени в обща програма, за да може да съществува и функционира спортната зала. Тя, разбира се, не стои празна извън спортните събития – може да се използва и наема за различни случаи, а в свободното време са инсталирани различни екстремни съоръжения. От комплекса ни споделиха, че има множество идеи и всъщност пловдивчани постоянно търсят и питат за нови неща, но развитието все пак става постепенно.

Така, за разлика от Колодрума, шумно открит и рекламиран, в който бяха инвестирани десетки милиони от данъци - от държавния и общински бюджет, същият резултат постига и комплексът зала „Сила“ на съвсем независим частен принцип. По същия начин се инвестираха сериозни средства и за общинския басейн „Младост“ – през 2015 година се отделиха 150 000 лв за проектиране, но резултат така и няма. Без много шум и без изобщо да се товари общинският бюджет, в комплекс „Сила“ също функционира плувен басейн, макар и включен във фитнес центъра.

От комплекс „Сила“ избягват темата и не търсят сървенование с общинските проекти. Видимо е обаче, че един добре разработен бизнес план може да функционира и да бъде в услуга на пловдивчани и, когато в него се инвестират частни средства.

 

Е, не би ли било добре да се стимулират повече проекти, които могат да функционират самостоятелно, а по този начин общинският бюджет спре да се занимава с излишни популистки разходи и да се работи за намаляване на данъчната тежест върху пловдивчани и инвестиране в посока на неща, като опазване на културно наследство, археология или подобряване на чистотата на въздуха?

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
http://kapana.bg/kapana-likes/item/9696-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProId50afe0f8c9

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…