Част от екипа на филма в тричасова дискусия с пловдивската публика

Виктор Божинов: Българската филмова индустрия не може да подсигури необходимите условия филм по „Чамкория”

Защо не е хубаво един филм да продължи повече от 2 часа и 20 минути? Заради женската перисталтика! Така, с чувство за хумор, режисьорът на „Възвишение” Виктор Божинов  откри дискусия с пловдивската публика след прожекция на филма в Лъки- Дом на киното снощи. Срещата с киноманите под тепетата в клуб „Фарго” продължи дори повече от самата лента- над три часа. В нея, освен режисьора, участваха младият актьор Стоян Дойчев, изиграл блестящо ролята на Асенчо, и продуцентът Иван Дойков.
Още в началото Божинов разкри, че първата версия на филма била 3 часа и 10 минути. Много важни сцени, заснети с много усилия от екипа, са отпаднали от финалната му версия. Но са там, пазят се и дори вече има идеи за излъчването на пълния материал от „Възвишение” в мини телевизионен сериал от четири епизода по един час. Дали това ще се случи, все още не е ясно, но режисьорът и продуцентът дадоха ясни сигнали, че са в процес на преговори.

Основният критерии при съкращаването на готовия материал бе съобразяване с ритъма, с движението на историята. Важно бе като съкращаваме нещо, да не загубим логиката в действието и последователността, и в същото време не искахме да махаме от аромата, от духа на историята.  Всъщност, получи се така накрая, че дори за моя изненада усещането за време го няма у зрителите, каза режисьорът.  Давахме си ясна сметка за залога да посегнем на съвременна литературна класика. Рисковете бяха огромни. Желанието ни бе филмът се отдели от книгата, да получи свой облик. Да се обособи като нещо самостоятелно.  Дали се е получило, публиката ще каже, допълни Божинов.

Той подчерта, че целият екип е влязъл в проекта „Възвишение” с ясното разбиране, че това трябва да е емоционален, честен, комуникативен филм, а не претенция филмова. И даде да се разбере, че въпреки визията си, продукцията в никакъв случай не е най- високобюджетният филм в новата българска кино история.  120 процента от бюджетните възможности са на екран, не скри режисьорът.

Влизането ми във „Възвишение”, сред тези актьори, беше ужасно за мен. Това можеше да завърши катастрофално. Но те ме водиха много добре. Аз бях дебютант и в киното, и в револУцията, и това ми помогна, каза пред публиката откритието на филма- младият Стоян Дойчев. Попитаха го как е изиграл момента на предателството. Надявах се бачо Гичо да го спася. Чисто емоционално, да предам четата беше лесно да го изиграя като актьор. Ама да си предам най-личния другарин… след коня? Изискваше по-специфична и друга нагласа, за да го изживея това!, не скри Асенчо от „Възвишение”.

На въпрос на Под тепето дали поглежда към новия роман на Милен Русков „Чамкория”, режисьорът Виктор Божинов отговори така: „Още с първата хипотетична сцена от „Чамкория”, в която бае Славе се качва от пиацата на „Св. Неделя” в София, минава през всички софийски улици през 20-те години, минава през Народното събрание, където има манифестация от деца, тръгва към Орлов мост и т.н., бюджетът на „Възвишение” свърши. Само с първата сцена. Говорихме иначе с Милен. Но смятам, че към момента българската държава и българската филмова индустрия не може да подсигури необходимите условия филм по „Чамкория” да се случи максимално автентично и да съдържа онези компоненти на истина, които да направят разказа верен. Защото мен много ме е страх ако трябва да взривявам „Св. Неделя”. Има много голяма отговорност във възстановяването на тази среда. И тя трябва да е вярна. А как да стане това, след като всичко, навсякъде, е в пластмасови дограми и климатици. Не че нямаме желание… Но пък се смяташе, че „Възвишение” не може да стане на филм. Ако се случи на „Възвишение” добра съдба може би, някой ден бих, бихме си помислили и за филм по „Чамкория”.”

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…